Η Ελλάδα τουλάχιστον δεν έχει "μολυσμένα" αγγούρια

Τα «µολυσµένα» αγγούρια δεν έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας, διαβεβαίωσε χτες το πρωί ο υφυπουργός υγείας Χρήστος Αηδόνης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «θολό» παραµένει το τοπίο των επικίνδυνων φυτικών προϊόντων καθώς εκτιµάται ως πιθανόν να φέρουν το θανατηφόρο βακτήριο και άλλα οπωροκηπευτικά, όπως είναι τα µαρούλια και οι ντοµάτες.

«Από την πρώτη στιγµή που ενηµερωθήκαµε υπήρξε άµεση κινητοποίηση των µηχανισµών και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίµων, ώστε να υπάρξει θωράκιση της δηµόσιας υγείας, µε αποτέλεσµα κατ’ αρχάς να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί µηχανισµοί και να ειδοποιηθούν όλοι οι εισαγωγείς», δήλωσε ο κ. Αηδόνης.

Πάντως και όπως τόνισε, «οι απαντήσεις που έχουµε από τις περισσότερες εταιρείες που εισάγουν φυτικά προϊόντα είναι αρνητικές. ∆εν έχουν έρθει στη χώρα µας τα συγκεκριµένα αγγούρια και το ίδιο βεβαιώνουν και οι εταιρείες οι οποίες εισάγουν προϊόντα φυτικής προέλευσης από την Ισπανία».

Αθώα κρίθηκαν εν τέλει τα ισπανικά αγγούρια από την κατηγορία της διασποράς του Ε. coli, του εντεροαιµορραγικού βακτηρίου που έχει προκαλέσει τον θάνατο 16 ανθρώπων κι έχει προσβάλει περισσότερους από 1.000 στη Γερµανία, τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επειτα από την ολοκλήρωση των ελέγχων, γερµανοί αξιωµατούχοι αναγνώρισαν χθες πως τα ισπανικά αγγούρια δεν είναι φορείς του θανατηφόρου στελέχους του βακτηρίου. Ετσι, το κυνήγι της πηγής της µόλυνσης αρχίζει από την αρχή και οι Ισπανοί αξιώνουν αποζηµιώσεις για τις τεράστιες απώλειες στις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων τους.

«Η Γερµανία αναγνωρίζει ότι τα ισπανικά αγγούρια δεν είναι η αιτία της µόλυνσης», δήλωσε χθες ο γερµανός υφυπουργός Γεωργίας Ρόµπερτ Κλος, στο περιθώριο της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στην Ουγγαρία. Νωρίτερα, η ισπανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ρόζα Αγκιλάρ είχε ζητήσει µια ευρωπαϊκή λύση, καθώς όπως είπε η χώρα της καταγράφει απώλειες περίπου 200 εκατ. ευρώ την εβδοµάδα – εκτός από τη Γερµανία στην απαγόρευση εισαγωγής ισπανικών λαχανικών προχώρησαν επίσης η ∆ανία, η Τσεχία, το Λουξεµβούργο, η Ουγγαρία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ρωσία. «Εχουµε απογοητευτεί από τη διαχείριση της κατάστασης στη Γερµανία» πρόσθεσε, επικρίνοντας τις γερµανικές Αρχές ότι έσπευσαν να βάλουν στο στόχαστρο τα ισπανικά προϊόντα δίχως επαρκή στοιχεία.

16 ΝΕΚΡΟΙ. Και µπορεί οι έρευνες να επιστρέφουν στο σηµείο µηδέν, η µόλυνση όµως εξακολουθεί να επεκτείνεται και µάλιστα µε ταχύτατους ρυθµούς, όπως επισηµαίνει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας. Χθες, δύο ακόµη νεκροί προστέθηκαν στον διαρκώς αυξανόµενο κατάλογο κρουσµάτων: 15 συνολικά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γερµανία, ενώ ο θάνατος µιας γυναίκας από τη Σουηδία αποτελεί το πρώτο θανατηφόρο κρούσµα εκτός γερµανικού εδάφους. Ωστόσο, και η 50χρονη Σουηδέζα και ένας ακόµη Ισπανός που νοσηλεύεται σε κρίσιµη κατάσταση είχαν µόλις επιστρέψει στη χώρα από τη Γερµανία.

∆ύο είναι τα σηµεία στα οποία τέµνονται οι απόψεις των ευρωπαίων επιστηµόνων. Το πρώτο αφορά τη ραγδαία αύξηση τις επόµενες ηµέρες ασθενών και νεκρών, εκ των οποίων το 70% είναι ενήλικες γυναίκες.

Στη συγκεκριµένη διαπίστωση κατέληξε και ο γερµανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαρ, ο οποίος φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του σχετικά µε την πηγή της µόλυνσης τονίζοντας ότι παραµένει άγνωστη. Το δεύτερο αφορά τα λαχανικά, για τα οποία όλες οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι ανεξαρτήτως προελεύσεως αποτελούν τον πιθανότερο φορέα του βακτηρίου. «Το E. coli µπορεί να µολύνει φρέσκα προϊόντα, όπως το µαρούλι, το σπανάκι ή τα αγγούρια, µόνο µε την επαφή. Το συγκεκριµένο στέλεχος του βακτηρίου είναι ανθεκτικό σε πολύ σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες κι έχει την ιδιότητα να παράγει τοξίνες πολύ επικίνδυνες για τον άνθρωπο», επισηµαίνει ο Μπρένταν Ρεν από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής, στο Λονδίνο.

ΤΕΣΤ. Σε µια προσπάθεια µείωσης των κρουσµάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήµιο του Μίνστερ, στη ∆υτική Γερµανία, εξετάζουν τη δηµιουργία ενός νέου τεστ έγκαιρης ανίχνευσης του εντεροαιµορραγικού βακτηρίου E. coli στον οργανισµό. «Χάρη στη µοριακή βιολογία, µπορούµε µέσα σελίγες ώρες να ταυτοποιήσουµε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παθογόνου παράγοντα», υποστηρίζουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα