Προκήρυξη για 1.000 θέσεις στις Σχολές της Αστυνομίας

Προκήρυξη για την εισαγωγή 1.000 σπουδαστών στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 εξέδωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως και τις 11 Ιουνίου, ενώ ώς τις 23 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα προξενεία των χωρών στις οποίες διαμένουν ή στα Αστυνομικά Τμήματα της κατοικίας τους στην Ελλάδα τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες, έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 1-1-1985 και μεταγενέστερα, να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας.

Επίσης θα πρέπει να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι άνδρες και γυναίκες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 χωρίς υποδήματα.

Επιπλέον δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών πολιτεύματος, προδοσία της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμησης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.

Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα, αν μέχρι τον χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους και να μην τελούν υπό απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη.

Προκαταρκτικές εξετάσεις
Οι υποψήφιοι πριν από την επιλογή τους από το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Κατανομή θέσεων
Σύμφωνα με την προκήρυξη αναμένεται να εισαχθούν συνολικά 1.000 σπουδαστές στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και ειδικότερα:

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίζεται στους 900, εκ των οποίων ποσοστό 2%, δηλαδή 18 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψήφιους κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α΄ ομάδα), ενώ ποσοστό 1%, δηλαδή 9 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψήφιους κατόχου πτυχίου Β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και ημερήσιων Ναυτικών Λυκείων της περιπτ. α, παρ. 1, του άρθρου 3 του Ν. 3748/2009.

Επί των υπολοίπων θέσεων δηλαδή 873:

- Ποσοστό 10%, δηλαδή 87 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ Τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου, προηγούμενων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες εξετάσεις κατά το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδα).

- Ποσοστό 3%, δηλαδή 26 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 12 του Ν. 2552/1997 σε συνδυασμό με το άρθρο 1, παρ. 4α, περ.

1, 2, 3 του Ν. 2909/2001 «τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού».

- Ποσοστό 87%, δηλαδή 760 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος και από αποφοίτους των ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδα) της περιπτ. α, παρ. 1, του άρθρου 1 του Ν3748/2009.

Στους 100 ανέρχεται ο αριθμός των ιδιωτών που θα εισαχθούν στην Σχολή Αξιωματικών, εκ των οποίων:

- Ποσοστό 10%, δηλαδή 10 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που εξετάστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ Τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου προηγούμενων ετών σε εθνικό επίπεδο και δεν παίρνουν μέρος στις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδα) που απέκτησαν βεβαίωση πρόσβασης το προηγούμενο έτος.

- Ποσοστό 3%, δηλαδή 3 θέσεις, θα καλυφθούν από υποψηφίους που συμμετέχουν στις διαδικασίες εισαγωγής με τις ειδικές κατηγορίες που προβλέπεται για τα τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού.

- Ποσοστό 87%, δηλαδή 87, θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις των μαθημάτων της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο κατά το τρέχον σχολικό έτος και από αποφοίτους των ημερήσιων ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδα), της περιπτ. α, παρ. 1, του άρθρου 1 του Ν. 3748/2009.

Στους 67 καθορίστηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών, δηλαδή ποσοστό 40% από τον αριθμό των εισακτέων στη Σχολή Αξιωματικών, εκ των οποίων οι 7 θέσεις θα καλυφθούν από υποψηφίους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προηγούμενων ετών και οι λοιπές 60 θέσεις από υποψηφίους που θα μετάσχουν στις επικείμενες εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του ημερήσιου Γενικού Λυκείου.

Από το σύνολο των εισαγομένων στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων ποσοστό 10% θα καλυφθεί από υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 42 του Ν. 1481/1984 (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.) και ποσοστό 4% προέρχεται από υποψηφίους του ίδιου άρθρου «γονείς και τέκνα τρίτεκνων οικογενειών». Από τα παραπάνω ποσοστά εξαιρούνται οι υποψήφιοι του Ν. 2909/2001, οι οποίοι αποτελούν ήδη ειδική κατηγορία ως «τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού».

Διευκρινίζεται, τέλος, ότι οι υποψήφιοι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Α΄ ομάδα) της περιπτ. β, παρ. 1, του άρθρου 1 του Ν. 3748/2009 συμμετέχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις και εισάγονται μόνο στη Σχολή Αστυφυλάκων σε ποσοστό θέσεων 2% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων, ενώ σε ποσοστό θέσεων 1% εισάγονται οι κάτοχοι πτυχίων ΕΠΑΛ β΄ κύκλου ημερήσιων ΤΕΕ, ΤΕΛ και ημερήσιων Ναυτικών Λυκείων. της περιπτ. α, παρ. 1, του άρθρου 3 του Ν. 3748/2009. Οι απόφοιτοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Β΄ ομάδα) της περιπτ. α, παρ. 1, του άρθρου 1 του Ν. 3748/2009 συμμετέχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών και Αστυφυλάκων διεκδικώντας τις ίδιες θέσεις με όσους εξετάζονται σε μαθήματα της τελευταίας τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου. Συμμετέχουν επίσης με το 10% χωρίς νέα εξέταση, εφόσον απέκτησαν βεβαίωση πρόσβασης το προηγούμενο έτος.

Οσοι επιθυμούν να καταταγούν ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Δόκιμοι Υπαστυνόμοι πρέπει αφενός να το δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, αφετέρου να υποβάλουν στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας τους τα εξής δικαιολογητικά:

Αίτηση συμμετοχής Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου ευκρινώς)

Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας (σε περίπτωση που στοιχεία του Δελτίου Ταυτότητας έχουν μεταβληθεί, αυτά δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση). Οι ομογενείς από τη Βόρεια Ηπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία υποβάλλουν επικυρωμένα φωτοαντίγραφα του νόμιμου τίτλου παραμονής τους στη χώρα.

Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και ότι θα δηλώσουν προτίμηση σε μία ή και στις δύο Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας στο Μηχανογραφικό Δελτίο του υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, για δε τους υποψηφίους των ημερήσιων ΕΠΑΛ (α΄ ομάδα), του Β΄ κύκλου σπουδών ημερήσιων ΤΕΕ και των ΤΕΛ ότι έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο και έχουν δηλώσει προτίμηση τη Σχολή Αστυφυλάκων.

Οι έγγαμοι με αλλογενείς υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνουν την υπηκοότητα του συζύγου τους. Επιπλέον δικαιολογητικά καλούνται να υποβάλουν και όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 42, του Ν. 1481/1984 (πολύτεκνοι, τέκνα αναπήρων κ.ά.).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα