Πισίνα: Προσοχή στα παράσιτα

Οι πισίνες προσφέρουν μια ευχάριστη ανακούφιση από την καλοκαιρινή ζέστη, αλλά οι κολυμβητές θα πρέπει να γνωρίζουν σε τι νερά βουτούν.

Ορισμένες φορές, το νερό της πισίνας μπορεί να είναι μια «σούπα» από ύπουλα παράσιτα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αναφορές για νόσους του γαστρεντερικού που οφείλονται στην κολύμβηση σε δημόσιες πισίνες ή σε λιμνούλες πάρκων. Ο κύριος ένοχος είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που ζει στα ανθρώπινα κόπρανα.

Ονομάζεται κρυπτοσπορίδιο και είναι ένα παράσιτο που μπορεί να επιβιώσει μέσα στο κέλυφός του έως και 10 ημέρες, ακόμη και σε χλωριωμένο νερό. Το 2007 ήταν υπεύθυνο για 31 εξάρσεις γαστρεντερικής νόσου σε πισίνες, κατά τις οποίες επλήγησαν 3.726 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί το 2004 ήταν 7 εξάρσεις με 567 κρούσματα. Οι αρχές υγείας δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιες αν πρόκειται για πραγματική αύξηση των κρουσμάτων ή για αύξηση απλά των αναφορών.

Η κ. Michele Hlavsa, επιδημιολόγος που συμμετέχει στο πρόγραμμα υγιούς κολύμβησης του CDC, επισήμανε ότι η ανίχνευση και η αναφορά του προβλήματος έχουν πιθανότατα βελτιωθεί από το 2002 που διατέθηκε θεραπεία για τη διαρροϊκή νόσο, τη λεγόμενη κρυπτοσποριδίωση. Η κρυπτοσποριδίωση και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τις πισίνες προκαλούνται κυρίως από παράσιτα και βακτήρια που υπάρχουν στα κόπρανα. Οι νόσοι μεταδίδονται όταν οι άνθρωποι καταπίνουν μολυσμένο νερό.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει τις πισίνες. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κολυμπούν στις πισίνες, ούτε να αφήνουν τα παιδιά τους να κολυμπούν, αν έχουν διάρροια.

Τα συμπτώματα της κρυπτοσποριδίωσης μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης. Αν και τα περισσότερα περιστατικά θεραπεύονται μόνα τους, ορισμένες φορές η νόσος μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο, ιδίως όταν πλήξει μικρά παιδιά ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μία από τις μεγαλύτερες πρόσφατες εξάρσεις κρυπτοσποριδίωσης σημειώθηκε στην πολιτεία Utah των ΗΠΑ το 2007, με 2.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Οι αρχές δημόσιας υγείας έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τη νόσο, εφαρμόζοντας αλλεπάλληλες στρατηγικές ελέγχου. Ένα από τα μέτρα ήταν η προσωρινή απαγόρευση της εισόδου όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στις πισίνες.

Οι ειδικοί ενημερώνουν ότι οι κολυμβητές μπορούν να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν. Θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι το νερό της πισίνας είναι διαυγές, ότι τα πλακάκια δεν είναι γλιστερά και ότι ακούν το βουητό από τις συσκευές φιλτραρίσματος. Όταν οι κολυμβητές έχουν αμφιβολίες για την ποιότητα του νερού, θα πρέπει να ενημερώνουν τους υπεύθυνους της πισίνας ή, αν απαιτείται, τις τοπικές αρχές υγείας. Εκτός του να μην κολυμπούν αν έχουν διάρροια, οι κολυμβητές θα πρέπει επίσης να κάνουν ντους πριν μπουν στην πισίνα και να μη χρησιμοποιούν ποτέ την πισίνα ως τουαλέτα. Οι γονείς πρέπει να πλένουν τα μικρά παιδιά πριν την είσοδο στην πισίνα και να τα βγάζουν συχνά έξω από το νερό.

Τα παιδιά που φορούν ακόμα πάνα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

http://www.ipestcontrol.wordpress.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα