Ροδάκινα ιδανικά για δίαιτα

Οταν ο δούκας της Ορλεάνης αποφάσισε να οργανώσει ένα δείπνο προς τιμήν της αυστραλής σοπράνο Nellie Melba, μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι από αυτό το πάρτι θα προέκυπτε ένα από τα πιο γνωστά γλυκά παγκοσμίως, το peche melba. Το δημιούργησε για την περίπτωση ο διάσημος γάλλος σεφ Escoffier to 1893, σερβίροντας ένα ποσαρισμένο ροδάκινο πάνω σε παγωτό βανίλια και περιχύνοντάς το με σάλτσα φράουλας.
Οσο για την καλλονή του Παρισιού του 19ου αιώνα, την Juliette Recamier, λέγεται ότι καθώς κινδύνευε να πεθάνει αρνούμενη να φάει οτιδήποτε, το μόνο στο οποίο δεν μπόρεσε να αντισταθεί ήταν ένα πιάτο με ροδάκινα βρασμένα σε σιρόπι.
Περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο, έχει συνδεθεί με ερωτικές μεταφορές και συμβολισμούς. Στην αρχαία Κίνα, την πατρίδα του, το συνέδεαν με τον σεξουαλικό μυστικισμό αλλά και με τη γυναικεία γονιμότητα, ενώ για τους Ρωμαίους ήταν ο «μαστός της Αφροδίτης».
Η πρώτη γραπτή αναφορά στην κλασική αρχαιότητα γίνεται από τον Θεόφραστο, αλλά φαίνεται ότι στην Κίνα ήδη από τον 10ο π.Χ. αιώνα καλλιεργούσαν ροδάκινα.
Στην Περσία όπου επεκτάθηκε η καλλιέργεια ευδοκίμησε τόσο πολύ ώστε να θεωρείται πια ότι η καταγωγή του ήταν περσική. Από εκεί πάντως ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε στην Ελλάδα και άνοιξε ο δρόμος για την Ευρώπη κι αργότερα με τους Ισπανούς για την Αμερική.
Στην Ελλάδα τα περισσότερα ροδάκινα παράγονται στη Μακεδονία, με εκείνα της Νάουσας να έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ και του Βελβεντού να διεκδικούν την καλύτερη γεύση στην Ευρώπη.
Διατροφική αξία:
Με αρκετή βιταμίνη C και E, άφθονο νερό, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, κάλιο και ασβέστιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά θεωρείται και εξαιρετικός σύμμαχος στον αγώνα για υγιές και λαμπερό δέρμα. Κι επειδή τα 100 γρ. ροδάκινου έχουν μόλις 40 θερμίδες, είναι και το ιδανικό φρούτο για δίαιτες.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα