Ο γραφικός χαρακτήρας δείχνει την προσωπικότητά μας

Είστε άτομο εξωστρεφές και ευχάριστο ή πρακτικό κι ελαφρώς αλαζονικό, με μία τάση να λέτε ψέματα; Αυτά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορεί να αποκαλυφθούν από τον γραφικό μας χαρακτήρα, τον οποίο οι γραφολόγοι αποκαλούν «καθρέφτη». Το χειρόγραφο ενός ατόμου μπορεί να αποκαλύψει επίσης ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, όπως σχιζοφρένεια, υπέρταση ή Αλτσχάιμερ, όπως και τα επίπεδα ενέργειάς του.
Αμερικανοί ειδικοί της National Pen Company των ΗΠΑ λένε ότι το χειρόγραφο κάθε ανθρώπου μπορεί να δώσει στοιχεία για περίπου 5.000 διαφορετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Οσοι, για παράδειγμα, κάνουν μικρά γράμματα είναι συνήθως ντροπαλοί, φιλομαθείς, σχολαστικοί και βάζουν στόχους, ενώ όσοι κάνουν μεγαλύτερα γράμματα είναι εξωστρεφείς και τους αρέσει να τραβούν την προσοχή. Ομως, και τα κενά διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις έχουν τη σημασία τους στη γραφολογία. Οσοι αφήνουν μεγάλα κενά είναι λάτρεις της ελευθερίας και αποφεύγουν τον συνωστισμό, ενώ όσοι αφήνουν μικρά δεν θέλουν να είναι μόνοι και τείνουν έτσι να γίνονται αρκετά παρεμβατικοί. Στοιχεία αποκαλύπτουν και τα κενά διαστήματα ανάμεσα στις σειρές ενός χειρόγραφου.

Τα διαστήματα

Αν τα κενά είναι μεγάλα, φαίνεται ότι το άτομο είναι συγκεντρωμένο και γνωρίζει πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όρια. Αν όμως τα διαστήματα είναι μικρά, το άτομο δεν έχει οργάνωση και είναι αρκετά επιπόλαιο.


Ακόμη όμως και η πίεση που ασκείται πάνω στο χαρτί από το στυλό ή το μολύβι δίνει πολλά στοιχεία για τον χαρακτήρα εκείνου που γράφει. Οσοι πιέζουν πολύ το στυλό και γίνονται έτσι πιο σκούρα τα γράμματα σέβονται τις δεσμεύσεις που κάνουν, παίρνουν τη ζωή στα σοβαρά, αλλά δεν ανταποκρίνονται καλά στην κριτική. Αυτοί πάλι που δεν πιέζουν πολύ το στυλό στο χαρτί και τα γράμματά τους, ως εκ τούτου, έχουν ελαφρώς πιο ανοιχτό χρώμα, δείχνουν κατανόηση, είναι ευαίσθητοι, αλλά τους διακρίνει έλλειψη ζωτικότητας.
Και το σχήμα όμως των γραμμάτων αποκαλύπτει την προσωπικότητα. Αν τα γράμματα είναι στρογγυλά, δείχνουν άτομο δημιουργικό με καλλιτεχνικές τάσεις. Τα μυτερά γράμματα πάλι δείχνουν επιθετικότητα και ένταση, αλλά κι εξυπνάδα και θετική περιέργεια, ενώ τα ενωμένα γράμματα μεταξύ τους σε μία λέξη αντιπροσωπεύουν άτομα που ενεργούν μόνο με τη λογική, είναι συστηματικά και παίρνουν προσεκτικά τις αποφάσεις τους.


Αποκαλυπτική είναι και η κλίση της γραφής. Αν τα γράμματα κλείνουν δεξιά, το άτομο πιστεύει στη φιλία, είναι ευαίσθητο και πολλές φορές δρα με το συναίσθημα. Αντιθέτως, αν τα γράμματα κλίνουν προς τα αριστερά, το άτομο έχει την τάση να δίνει περισσότερο σημασία σε υλικά πράγματα απ' ό,τι στους συνανθρώπους του.

Ενδείξεις
Ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να γίνει επίσης ένα είδος «ανιχνευτή ψεύδους». Αν τα γράμματα είναι «συνωστισμένα», βγαίνουν έξω από τη γραμμή ή κάποια από αυτά είναι διαφορετικά από την υπόλοιπη γραφή, αποτελούν ενδείξεις ατόμου που συνηθίζει να λέει ψέματα.

Είναι καθρέφτης για μια σειρά από ασθένειες

Υπέρταση
Χειρόγραφο γραμμένο με διαφορετική πίεση του στυλό πάνω στο χαρτί αποτελεί επίσης ένδειξη υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα αν το χρώμα του μελανιού αποτυπώνεται, λόγω διαφορετικής πίεσης, στο χαρτί μια πιο σκούρο και μια πιο ανοιχτόχρωμο ενδέχεται να υπάρχει υπέρταση.

Σχιζοφρένεια
Οι σχιζοφρενείς τείνουν όταν γράφουν να αλλάζουν την κατεύθυνση των λέξεων, αλλά και των γραμμάτων μέσα στην ίδια λέξη, δίνοντάς τους κλίση μία δεξιά και μία αριστερά. Τέτοιο γραπτό αφήνει υποψίες για άτομο που δεν έχει συνεχή επαφή με την πραγματικότητα.

Νόσος του Πάρκινσον
Ενα σημάδι της νόσου είναι τα πάρα πολύ μικρά γράμματα. Τόσο μικρά που μερικές φορές δεν μπορούν να διαβαστούν.

Νόσος Αλτσχάιμερ
Οσο η ασθένεια εξελίσσεται και οι πνευματικές ικανότητες μειώνονται αλλάζει και η γραφή του ασθενούς. Μία από τις ενδείξεις είναι οι αλλαγές στα γράμματα, που γίνονται ακανόνιστα ή δεν μπορούν και να διαβαστούν, ενώ το γράψιμο είναι επίσης «τρομώδες», επειδή τρέμει το χέρι.

Επίπεδα ενέργειας
Χειρόγραφο με μεγάλη πίεση του στυλό στο χαρτί αποτελεί και σημάδι υψηλών επιπέδων ενέργειας του ατόμου, ενώ η ελαφριά πίεση σημάδι κόπωσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα