Η Ελλάδα δεν πωλείται... γιατί κανείς δεν αγοράζει

Ο λαμπερός ήλιος και η καταγάλανη θάλασσα είναι παραδοσιακά οι δύο βασικοί λόγοι που οδηγούν πολλούς ξένους να αγοράζουν εξοχικές κατοικίες στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Ωστόσο, φέτος η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα!

Οι Γερμανοί και οι Αγγλοι είναι με διαφορά οι πλέον πολυπληθείς «φυλές» που έχουν πραγματοποιήσει αγορά κατοικίας σε μία από τις δώδεκα δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας μας.

Στους υποψήφιους αγοραστές έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι, καθώς και πολίτες από άλλα κράτη, όπως η Σερβία και η Βουλγαρία. Οπως όμως δηλώνουν στην «Espresso της Κυριακής» οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, ο «θόρυβος» με τους νεόπλουτους Ρώσους και Βούλγαρους που αγοράζουν όσο όσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τα λεγόμενα των μεσιτών, φέτος το ενδιαφέρον των ξένων έχει μειωθεί κατακόρυφα, καθώς φαίνεται να τους φοβίζει η οικονομική αστάθεια και η αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει η χώρα μας.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΧΑΝΙΑ: Γερμανοί και Αγγλοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα. Οπως επισημαίνει ο μεσίτης Δημήτρης Πετρουλάκης, «υπάρχουν ορισμένοι Δανοί και Σκανδιναβοί αλλά οι περισσότεροι είναι Γερμανοί και Αγγλοι, σε ποσοστό 80%». Το ενδιαφέρον των ξένων έχει υποχωρήσει σημαντικά παρά την πτώση των τιμών, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 30%.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Αγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί έχουν αγοράσει τα περισσότερα εξοχικά στον νομό, δηλώνει ο μεσίτης Μιχάλης Βαλεργάκης. Ομως, η κρίση αποτρέπει την έλευση νέων αγοραστών. Ο κ. Βαλεργάκης προσθέτει ότι μικρό ενδιαφέρον παρατηρείται μόνον από πλευράς Ρώσων. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αναφέρει ότι η πτώση ξεπερνά το 20% στις παραθεριστικές κατοικίες.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Γερμανοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ξένοι που αγόραζαν ακίνητα στην περιοχή, μας πληροφορεί η μεσίτρια Ζαφειρούλα Μουταφτσή. «Φέτος η αγορά έχει πέσει. Αυτοί που έχουν ενδιαφερθεί για αγορά είναι ένας μικρός αριθμός Ρώσων» λέει η κ. Μουταφτσή, που επισημαίνει ότι είναι μύθος όσα ακούγονται για νεόπλουτους από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τη Βουλγαρία που αγοράζουν όσο όσο.

ΝΑΥΠΛΙΟ: Αγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί είναι οι εθνικότητες που έχουν επενδύσει σε γη και σπίτια. Ο μεσίτης Αναστάσιος Ηλιάδης αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά», προσθέτοντας ότι πλέον σοβαρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνον από πλευράς Ελληνοαμερικανών. «Απεναντίας, έχω πολλούς Δυτικοευρωπαίους οι οποίοι θέλουν να εκποιήσουν παλαιότερες επενδύσεις τους» σημειώνει. Ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι αγορές μικρών διαμερισμάτων γίνονται από οικονομικούς μετανάστες, δηλαδή Αλβανούς, Βούλγαρους και Ρουμάνους.

ΜΑΝΗ: Γερμανοί, Αυστριακοί, Βέλγοι και Ολλανδοί είναι οι ξένοι που έχουν αγοράσει ακίνητα, τονίζει η μεσίτρια Κατερίνα Παπαϊωάννου. «Αυτήν τη στιγμή από το εξωτερικό η αγορά είναι νεκρή. Ούτε email δεν παίρνουμε» αναφέρει και συμπληρώνει ότι ο αριθμός των υπό πώληση ακινήτων έχει αυξηθεί.

ΜΥΚΟΝΟΣ: Γερμανοί, Αυστριακοί και Ιταλοί έχουν κάνει τις περισσότερες αγορές στο κοσμοπολίτικο νησί. Οπως επισημαίνει ο μεσίτης Γιάννης Ρεβύθης, φέτος παρατηρείται κάποια κινητικότητα από Ευρωπαίους, οι οποίοι ψάχνουν για μικρά διαμερίσματα και κατοικίες έως 120 τετραγωνικά μέτρα. «Σε ό,τι αφορά τους ξένους, η αγορά φέτος είναι πιο ζεστή σε σχέση με πέρυσι, διότι έχουν υποχωρήσει και οι τιμές κατά 10%-12%» λέει ο κ. Ρεβύθης, που συμπληρώνει ότι στους συνήθεις ενδιαφερόμενους έχουν πλέον προστεθεί Ρώσοι, Βούλγαροι και Σέρβοι. Πάντως, ο ίδιος διαψεύδει ότι οι εύποροι Ελληνες ξεπουλάνε τις βίλες τους.

ΡΟΔΟΣ: Οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά οι ξένοι αγοραστές ακινήτων. Ο κατασκευαστής Κάλλιστος Διακογεωργίου σημειώνει ότι και σήμερα υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ρωσίας: «Πιστεύω απόλυτα ότι αν τα πράγματα ήταν πιο εύκολα από πλευράς αδειοδοτήσεων για τους Ρώσους, θα υπήρχε περισσότερη ζήτηση». Ο κ. Διακογεωργίου αναφέρει ότι οι τιμές παρουσιάζουν κάμψη μεγαλύτερη του 10%.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: Οι Αγγλοι και δευτερευόντως οι Ιταλοί έχουν τις περισσότερες αγορές ακινήτων. Ο μεσίτης Βαγγέλης Μαντάς αναφέρει ότι φέτος η κίνηση από το εξωτερικό παρουσιάζεται μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας μάλιστα ότι πολλοί Αγγλοι πουλάνε τα εξοχικά που αγόρασαν παλιότερα. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 15% με 20%, αναφέρει ο κ. Μαντάς.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Αγγλοι, Γερμανοί και Ιταλοί είναι κυρίως οι ξένοι που αγόρασαν ακίνητα στο νησί των Φαιάκων. Ωστόσο, φέτος η κίνηση παρουσιάζεται πολύ πεσμένη, όπως τονίζει ο μεσίτης Παύλος Γκερέκος. «Το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο και αυτοί που ενδιαφέρονται δεν έχουν λεφτά» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπάρχει προσφορά ακινήτων από κατασκευαστές και ιδιώτες με δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους.

ΠΗΛΙΟ: Γερμανοί και Αυστριακοί έχουν εκτιμήσει περισσότερο την ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. «Είναι πάρα πολλοί. Κοντεύουμε να γίνουμε μειονότητα» αναφέρει η μεσίτρια Λαμπρινή Παπαδημητρίου. Οσο για φέτος; «Δεν έρχεται κανείς να ζητήσει κάτι και οι τιμές έχουν πάει προς τα κάτω» λέει χαρακτηριστικά.

ΣΚΙΑΘΟΣ: Οι Αγγλοι έχουν τα περισσότερα ακίνητα στο όμορφο νησί των Σποράδων, χωρίς να λείπουν οι Γερμανοί και οι Ελληνοαμερικανοί. Ωστόσο, και εδώ φέτος το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο. «Δεν υπάρχει κίνηση εδώ και περίπου τρία χρόνια» λέει χαρακτηριστικά ο μεσίτης Γιώργος Προύσαλης.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Γερμανοί και Ιταλοί μοιράζονται την πρωτιά ανάμεσα στους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων στο μοναδικής ομορφιάς Κυκλαδονήσι. Ομως, σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά... «Τίποτα, πεθαμένα πράγματα» λέει ο μεσίτης Παναγιώτης Πετρίδης, προσθέτοντας ότι κάποιο ενδιαφέρον υπάρχει από πλευράς Ιταλών, αλλά αγοραπωλησίες δεν γίνονται. Για τις τιμές λέει ότι δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πτώση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα