Φτιάξτε τορτελίνια μόνη σας: Συνταγή

Δοκιμάστε τα για να καταλάβετε αλλά και να απολαύσετε τη διαφορά τους από αυτά του εμπορίου.

Υλικά, για 140 τορτελίνια
Για να τα φτιάξετε πρέπει απαραιτήτως να έχετε το ειδικό μηχάνημα παρασκευής ζυμαρικών.
4 μεγάλα αυγά, 1/4 κ.γ. αλάτι, μια πρέζα πιπέρι και μοσχοκάρυδο, 350 γρ. Αλεύρι
Γέμιση
2 κ.σ. βούτυρο, 150 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, 100 γρ. στήθος γαλοπούλας, 1 φύλλο δάφνης, 120 γρ. μορταδέλα, 120 γρ. προσιούτο, 60 γρ. παρμεζάνα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1 μεγάλο αυγό

Ανακατεύουμε τα αυγά στο μίξερ και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και αρκετό από το αλεύρι ώστε να γίνει μια κολλώδης ζύμη. Βγάζουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι εάν χρειαστεί, μέχρι να γίνει λεία αλλά σχετικά σφιχτή. Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα. Φτιάχνουμε τη γέμιση. Λειώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη δάφνη και σοτάρουμε το ψαρονέφρι και τη γαλοπούλα, αφού τα έχουμε κόψει σε λεπτές λωρίδες. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τη μορταδέλα, το προσιούτο και τα μπαχαρικά. Τα ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά όλα μαζί και στη συνέχεια πολτοποιούμε τη γέμιση στο μούλτι για να γίνει σχεδόν κιμάς. Προσθέτουμε το τυρί. Ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού μηχανήματος για ζυμαρικά, ανοίγουμε λωρίδες με τη ζύμη.  Κόβουμε κύκλους από κάθε λωρίδα, τους γεμίζουμε με τη γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και ενώνουμε τις άκρες. Μπορούμε να βράσουμε τα τορτελίνια σε ζωμό ή σε αλατισμένο νερό. Τα φρέσκα  θέλουν 2-5 λεπτά για να γίνουν. Σερβίρουμε με μπόλικο βούτυρο και τριμμένη παρμεζάνα.

Το εθνικό φαγητό της Μπολόνιας, το σύμβολο της τοπικής μαγειρικής της γαστρονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας. Λέγεται ότι το στρογγυλό, παχουλό σχήμα που έχει το τορτελίνι αναπαριστά τον ομφαλό της Αφροδίτης! «Γεννήθηκε» στην κοιλάδα του ποταμού Πο τον Μεσαίωνα.

Τότε έφτιαχναν χειροποίητα ζυμαρικά  και συνήθιζαν να τα βράζουν σε ζωμό κρέατος. Η κοιλάδα πάντα είχε παράδοση στην κτηνοτροφία. Αγελάδες, πουλερικά και χοιρινά, όλα παίζουν ρόλο στην τοπική οικονομία και γαστρονομία. Το χοιρινό κρέας πρωταγωνιστεί στη γέμιση. Υπάρχουν συνταγές από τον 14ο και τον 15ο αιώνα για μικρά, παρόμοια ζυμαρικά, γεμισμένα με μορταδέλα.

Τα τορτελίνια όπως τα ξέρουμε σήμερα όμως πρωτοεμφανίστηκαν μετά τον 16ο αιώνα ως μια λιχουδιά των πλουσίων. Στην Μπολόνια σήμερα έχουν διάφορες γεμίσεις. Από τις πιο κοινές είναι η γέμιση με στήθος γαλοπούλας και προσιούτο, με φρέσκο χοιρινό, με παρμεζάνα, με αγκινάρα και με το μαλακό σαν αλοιφή τυρί μασκαρπόνε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα