Ντολμάδες: Νόστιμες συνταγές επιτυχίας!

Οι ντολμάδες είναι ένα παραδοσιακό και όχι τόσο δύσκολο φαγητό! Με ή χωρίς κιμά, με αμπελόφυλα ή φύλα από λάχανο ... Διάθεση να υπάρχει! Υγιεινό και νόστιμο και μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς χωρίς την βοήθεια μαμάς ή γιαγιάς! Καλή επιτυχία!

ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 3/4 κιλού άπαχος Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 κιλού Αμπελόφυλα
  • 1 μεγάλο ξερό Κρεμμύδι(α)
  • 1 ματσάκι Ανηθος
  • 1 κουτ. σουπ. Δυόσμος
  • 3 κουτ. σουπ. Λάδι
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Γλασέ
  • 300 γρ. άπαχο Γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    1. Πλύντε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.

    2. Ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δύοσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλτοπιπερώστε.

    3. Πάρτε ένα ένα κληματόφυλλο από την ανάποδη, βάλτε 1 κουτ. γλυκ. από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι. Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα. Ρίξτε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά. Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.

    4. Σερβίρετέ τα με το άπαχο γιαούρτι, αντί για την πατροπαράδοτη σάλτσα αυγολέμονο.

    ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

    ΥΛΙΚΑ

    3/4 Κιμά μοσχαρίσιο
    1/4 κιλού Αμπελόφυλα
    1 μεγάλο ξερό Κρεμμύδι
    1 ματσάκι Ανηθος
    1 κουτ. σουπ. Δυόσμος
    3 κουτ. σουπ. Λάδι
    1 φλυτζανάκι του καφέ Ρύζι Γλασέ
    300 γρ. άπαχο Γιαούρτι
    Αλάτι
    Πιπέρι

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Πλύντε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι. Ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δύοσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλτοπιπερώστε.

    Πάρτε ένα ένα κληματόφυλλο από την ανάποδη, βάλτε 1 κουτ. γλυκ. από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι. Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα. Ρίξτε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά. Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.

    Σερβίρετέ τα με το άπαχο γιαούρτι, αντί για την πατροπαράδοτη σάλτσα αυγολέμονο.

     

    ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

    ΥΛΙΚΑ

    1 μεγάλο λάχανο
    300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
    300 γρ. κιμά χοιρινό
    1 κρεμμύδι
    1/2 κούπα ρύζι
    1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
    αλάτι
    πιπέρι
    2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
    3 κουταλιές της σούπας λάδι
    3 κούπες χλιαρό νερό
    Για τη σάλτσα:
    1 φάκελο Sauce Fix Γιώτης
    1 κούπα νερό
    2 κρόκους αυγών
    χυμό 2 λεμονιών


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει. Κόβετε το κοτσάνι του λάχανου, και το βάζετε ολόκληρο να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα.

    Στο χρονικό αυτό διάστημα, βάζετε σ' ένα μπολ τον κιμά με όλα τα υλικά, εκτός του βουτύρου, με μισή κούπα νερό και τα ζυμώνετε.

    Στη συνέχεια χωρίζετε τα φύλλα του λάχανου, αφαιρώντας τα σκληρά μέρη. Αυτά που θα κρατήσετε εάν είναι μεγάλα τα κόβετε στη μέση. Κατόπιν βάζετε πάνω σε κάθε φύλλο λίγη από τη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σε σειρά μέσα σε μια κατσαρόλα. Περιχύνετε το βούτυρο λιωμένο και το λάδι και βάζετε από πάνω ένα πιάτο.

    Προσθέτετε 1 κούπα ζεστό νερό και σκεπάζετε με το καπάκι την κατσαρόλα.

    Αφήνετε τους λαχανοντολμάδες να σιγοβράσουν για 1 1/2 της ώρας.

    Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε 1 κούπα νερό και διαλύετε 1 φάκελο Sauce Fix Γιώτης ανακατεύοντας πολύ καλά. Στη συνέχεια παίρνετε 1 κούπα ζωμού από τους λαχανοντολμάδες και τον προσθέτετε στην Sauce Fix. Προσθέτετε τους κρόκους χτυπημένους και τον χυμό 2 λεμονιών. Αφήνετε το μίγμα να βράσει 1 έως 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου δέσει η σάλτσα ομοιόμορφα.

    Τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα και τους περιχύνετε με την σάλτσα.

    ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

    • 1 μέτριο λάχανο
    • 1/2 κιλό κιμά
    • 3/4 φλυτζάνι ρύζι
    • 1 ποτήρι κρασιού λάδι
    • κρεμμυδάκια
    • μαϊντανό
    • 1 κουταλιά σούπας φυτίνη
    • 1 αυγό
    • 2 λεμόνια
    • αλατοπίπερο
    Γέμιση
    Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Ανακατεύετε τον κιμά, το ρύζι, το λάδι, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτε αλάτι και πιπέρι.

    Εκτέλεση

    • Κόβετε τα νεύρα των φύλλων και ζεματίζετε τα φύλλα σε βραστό νερό. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα, τα κόβετε στη μέση στο κεντρικό νεύρο.
    • Τυλίγετε τους ντολμάδες γεμίζοντάς τους με τη γέμιση που μόλις ετοιμάσατε. Τους βάζετε σε μια κατσαρόλα και συμπληρώνετε με τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν. Προσθέτετε και 1 κουταλιά φυτίνη.
    • Σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα πιάτο. Τους βράζετε 3/4 με 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

    Αυγολέμονο
    Χτυπάτε το ασπράδι ενός αυγού μέχρι να γίνει αφρός. Χτυπάτε και τον κρόκο του αυγού ξεχωριστά. Αδειάζετε το ζουμί από την κατσαρόλα σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίχνετε στο αυγό λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και το ζουμί.
    Τέλος, χύνετε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.

    Καλή επιτυχία!

    ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ, ΜΕ ΡΥΖΙ
    • 60 κληματόφυλλα φρέσκα
    • 1 κιλό κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο
    • 1/2 κούπα ρύζι γλασέ ή καρολίνα
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
    • ¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
    • 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες δυόσμο ξερό
    • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

     

    Εκτέλεση

    1. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και βάζετε τα κληματόφυλλα να βράσουν για να μαλακώσουν. Αφού βράσουν για 5΄ τους ρίχνουμε κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
    2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το ρύζι , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μαϊντανό, το αλατοπίπερο και τον δυόσμο τριμμένο καθώς και το μισό λάδι και ανακατεύουμε καλά.
    3. Παίρνουμε ένα φύλλο, το τοποθετούμε, με τη γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω, (κόβουμε και το μικρό κοτσάνι που φαίνεται στη φωτογραφία) σε πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια και τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στην άκρη.
    4. Διπλώνουμε το αριστερό μέρος, μετά το δεξί και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, ούτε πολύ σφιχτό αλλά ούτε και χαλαρό. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα αρχίζοντας από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Με τον ίδιο τρόπο ξεκινάμε και δεύτερη ή τρίτη σειρά.
    5. Παίρνουμε το πιάτο που τυλίξαμε τα φύλλα (το οποίο πρέπει να είναι του ιδίου μεγέθους με την κατσαρόλα και σκεπάζουμε τα φύλλα.  (Ο σκοπός που το τοποθετούμε είναι όταν βράζουν τα ντολμαδάκια να μην χοροπηδάνε και ανοίξουν).
    6. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε νερό να τα σκεπάσει και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.  Όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
    7. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.

    << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

    Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

    Δείτε ακόμα