ΤΑΡΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΑΡΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά
για τη ζύμη

•  1 1/3 κούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
•  1/2 κουταλάκι αλάτι
•  1/2 κούπα μαργαρίνη ή φυτικό μαγειρικό λίπος
•  3 κουταλιές νερό

για τη γέμιση
•  2 πράσα, κoμμένα σε κομμάτια
•  1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο
•  1 ρεπάνι άσπρο, ψιλοκομμένο ή 1 βολβό φινόκιο, ψιλοκομμένο
•  2 1/2 κούπες φυτικό τυρί, τριμμένο
•  1/3 κούπας φυτική κρέμα
•  1/4 κούπας ψιλοκομμένο άνηθο
•  αλάτι
•  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη ζύμη. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι σ' ένα μπολ.
Προσθέστε το λίπος και τρίψτε το μίγμα με τα δάχτυλα, να σχηματισθούν χοντρά τρίμματα. Ρίξτε κουταλιά, κουταλιά το νερό και δουλέψτε το μίγμα με τα δάχτυλα, ελαφρά, μαζεύοντάς το σε μπάλα. Προσέξτε, η ζύμη πρέπει να είναι ανώμαλη και όχι λεία. Γι αυτό, μην τη ζυμώσετε, δουλέψτε τη μόνο με τα δάχτυλα, μαζεύοντας τα τρίμματα, ώσπου να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του μπολ. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και στρώστε το σε ταρτιέρα με άνοιγμα 25 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω, για να σχηματίσετε κόθρο. Ζεματίστε τα πράσσα, το σπανάκι και το ρεπάνι ή το φινόκιο και στραγγίστε τα.
Πατήστε τα να φύγει το περισσότερο από το νερό τους και ανακατέψτε τα με την κρέμα και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο, για να πασπαλίσετε στην επιφάνεια. Προσθέστε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και στρώστε το μίγμα μέσα στην τάρτα.
Τυλίξτε το περιθώριο της ζύμης τριγύρω και σχηματίστε κόθρο. Πασπαλίστε στην επιφάνεια το τυρί που κρατήσατε και ψήστε την τάρτα στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40' περίπου, ώσπου να ροδίσει η ζύμη και το τυρί στην επιφάνεια. Σερβίρετέ την ζεστή.
 

Καλή επιτυχία

 

 << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα