ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουταλιές λάδι

  • 500 γρ. κρεμμύδια, σε φετάκια

  • 1 1/2 κούπα ζωμό κότας

  • 3 κουταλιές βούτυρο

  • 2 κιλά πατάτες, σε λεπτές, στρογγυλές φέτες

  • 2 κουταλάκια φρέσκο θυμάρι

  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα

  • 3 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σ' ένα τηγάνι, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Ρίξτε τα κρεμμύδια, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι κι ανακατέψτε επάνω σε χαμηλή φωτιά, 10' περίπου, ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Δυναμώστε τη φωτιά και συνεχίστε το σωτάρισμα 4' ακόμη, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Ρίξτε το ζωμό και με μια ξύλινη σπάτουλα, ξύστε τον πάτο του τηγανιού, ώστε τα μαύρα κομματάκια να ενσωματωθούν μέσα στο ζωμό. Αλείψτε με 1 κουταλιά από το βούτυρο ένα πυράντοχο σκεύος με άνοιγμα 30 εκ. και κόψτε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια. Ρίξτε τις πατάτες μέσα σε αλατισμένο νερό που βράζει, βράστε τις 10' να μισομαλακώσουν και στραγγίστε τις. Τοποθετήστε το 1/4 από τις πατάτες σε μια στρώση, καλύπτοντας τον πάτο του σκεύους. Ρίξτε επάνω το 1/3 από τα κρεμμύδια, παίρνοντάς τα με τρυπητή κουτάλα μέσα από το ζωμό και το 1/3 από το θυμάρι. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και τοποθετήστε εδώ κι εκεί μερικά κομματάκια βούτυρο. Επαναλάβετε 2 φορές ακόμη την ίδια διαδικασία, τοποθετώντας στην επιφάνεια κομματάκια βούτυρο. Περιχύστε με το ζωμό. Τοποθετήστε στην επιφάνεια τις υπόλοιπες πατάτες και το βούτυρο και πασπαλίστε με τη γραβιέρα και την παρμεζάνα. Ψήστε στους 120 βαθμούς Κελσίου, 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια, να μαλακώσουν οι πατάτες και να απορροφηθεί ο ζωμός. Αφήστε το ογκρατέν να σταθεί 20' πριν το σερβίρετε

    Καλή επιτυχία

     

     << ... Περισσότερες Συνταγές... >>

     

     

     

    Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

    Δείτε ακόμα