Γαλοπούλα γεμιστή, Μυστικά επιτυχίας

Γαλοπούλα γεμιστή, Συνταγή επιτυχίας

1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά

χυμό από 4 πορτοκάλια

½ φλ. κονιάκ

2 φλ. γλυκό κρασί

ρίγανη, πιπέρι , μπαχάρι τριμμένο

Για τη γέμιση

 

4 κ.σ ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι τριμμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

Τα συκωτάκια από τη γαλοπούλα

200 γρ. χοιρινό κιμά

3 κ.σ ρύζι καρολίνα

1 ½ φλ βρασμένα κάστανα κομμένα στη μέση

2 κ.σ σταφίδες

2 κ.σ κουκουνάρια  καβουρντισμένα

1 μήλο τριμμένο

1 φλ γραβιέρα τριμμένη

Για την κρούστα

½ φλ. βούτυρο

1 φλ. δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα

½ φλ. τυρί κρέμα

Αλάτι ,πιπέρι

 

Διαδικασία

Βάζουμε τη γαλοπούλα σε σκεύος που να τη χωρά ίσα ίσα και τη περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάτας .Την αφήνουμε να μαριναριστεί για 5-6 ώρες ενώ φροντίζουμε να τη γυρίζουμε κάθε μια ώρα για να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές . σε ένα μπολ ενώνουμε τα υλικά της κρούστας και τα ανακατεύουμε. Αποσύρουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα και τη σκουπίζουμε καλά. Την αλατοπιπερώνουμε . ανασηκώνουμε την πέτσα ξεκινώντας από τη βάση του λαιμού. Περνάμε προσεκτικά μέσα τα δαχτυλά μας και προχωρώντας σιγά σιγά ελευθερώνουμε τη πέτσα προσέχοντας να μην τη σκίσουμε. Με τα δάχτυλα σπρώχνουμε το μίγμα ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα της γαλοπούλας.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο ,τα συκωτάκια και το κιμά. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ρύζι , το μήλο και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί.  Προσθέτουμε 2 φλ. από τα υγρά της μαρινάτας και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση.  Αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με ρίγανη και μπαχάρι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα και βάζουμε σε ταψί. Περιχύνουμε με υγρά από τη μαρινάτα και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς . κάθε 20 λεπτά βρέχουμε τη γαλοπούλα με τα υγρά του ταψιού.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα