Χριστουγεννιάτικες συνταγές, οικονομικές και αρνάκι και γαλοπούλα

Οσο κι αν η κρίση έχει ανατρέψει πολλές από τις παλιές, καλές συνήθειές μας, λίγη καλοπέραση, ειδικά τις ημέρες των εορτών, μπορούμε να την αποζητήσουμε -και να την επιτύχουμε-, ακόμα και ως αντίδοτο στη μελαγχολία των δύσκολων εποχών που διανύουμε! Πέντε chefs προτείνουν ισάριθμες συνταγές για το φετινό ρεβεγιόν και αποκαλύπτουν τα μυστικά για ένα γιορτινό και φτηνό, αλλά πάνω απ’ όλα φίνο τραπέζι. Ανάλογα με τα γούστα και τα βαλάντια, η «Espresso» παρουσιάζει συνταγές για όλους διά χειρός των τηλεοπτικών chefs.

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Χριστουγεννιάτικο αρνάκι στη λαδόκολλα

Η Ντίνα Νικολάου δίνει τη δική της συνταγή για το ρεβεγιόν. Είναι η «Νηστική πράκτορας» του Star, αλλά και επιτυχημένη chef όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Παρίσι. «Αυτό που μετράει περισσότερο αυτές τις ημέρες είναι ότι αγαπιόμαστε πιο πολύ. Με απλά υλικά αλλά καλή διάθεση και σκέψη ακόμη και αυτοί που δεν είναι chefs μπορούν να κάνουν θαύματα» δηλώνει η τηλεοπτική μαγείρισσα. Τελευταία μάλιστα μοιράζεται τα μυστικά της με τον κόσμο, μέσω του site της στο Διαδίκτυο.

Γιορτινή συνταγή για όσους δεν προτιμούν την κλασική γαλοπούλα. Το θυμάρι, η ρίγανη και το δενδρολίβανο κάνουν το κρέας μοσχοβολιστό και απίθανα γευστικό.

Υλικά    
1 αρνίσιο μπούτι δύο με δυόμισι κιλά
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρντισμένα
4 σκελίδες σκόρδο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
1 κουτ. γλυκού ροζ πιπέρι ολόκληρο
3-4 κλαράκια θυμάρι
1-2 κουταλιές γλυκού ρίγανη
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
1-1/2 πατατούλες καθαρισμένες

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον  φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας και καβουρδίζουμε στη συνέχεια τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία. Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα, τα κουκουνάρια και το κεφαλοτύρι.

Απλώνουμε στον πάγκο τη λαδόκολλα και ο μπούτι. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Κάνουμε σε διάφορα σημεία βαθιές τομές στο κρέας και βάζουμε σκόρδο και γέμιση. Την υπόλοιπη γέμιση την απλώνουμε πάνω στο μπούτι και προσθέτουμε το ροζ πιπέρι. Αλείφουμε με μαργαρίνη και ελαιόλαδο. Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο για να μην ανοίξει.

Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατατούλες, τις αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Βάζουμε το αρνίσιο ρολό στο κέντρο της λαδόκολλας και γύρω-γύρω τις πατατούλες. Προσθέτουμε κλαδάκι από φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο, και κλείνουμε τη λαδόκολλα σφιχτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και δεύτερο χαρτί λαδόκολλας. Δένουμε το πακέτο με σπάγκο. Βρέχουμε λίγο τη λαδόκολλα και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου για δύο ώρες.

Tips: Μπορούμε να συνοδεύσουμε το κυρίως πιάτο με μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι, κρεμμύδι, μαραθόριζα, vinegret (γιαούρτι, μουστάρδα, ξίδι, μέλι και ελαιόλαδο) και για να την κάνουμε πιο γιορτινή προσθέτουμε ρόδι, πορτοκάλια και μήλο.


ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ: Παραδοσιακή γαλοπούλα με απλή γέμιση

Ο πρώτος Ελληνας Master chef, που καθημερινά μαγεύει με τις συνταγές του από το «Πρωινό mou», ο Ακης Πετρετζίκης, δίνει τη δική του συνταγή για το γιορτινό τραπέζι αποδεικνύοντας ότι με απλά υλικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα gourmet δείπνο. Μη θέλοντας να ξεφύγει από την πατροπαράδοτη γαλοπούλα, προτείνει μια συνταγή με γέμιση από απλά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Υλικά
1 γαλοπούλα
1 μήλο πράσινο
1 κρεμμύδι
αρκετό αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μήλο και το κρεμμύδι, κομμένα στα οκτώ, και λίγο θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε καλά, τη λαδώνουμε, τη βάζουμε σε ένα ταψί με λίγο νερό, περίπου δύο ποτήρια, και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε 40 λεπτά στο κιλό.

Μισή ώρα πριν βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» πριν τη σερβίρουμε με γέμιση της επιλογής μας και σος γκράνμπερι, που υπάρχει πλέον σε όλα τα σουπερμάρκετ. Σε ένα βαζάκι θα τη ζεστάνουμε και θα ρίξουμε μια φραντζόλα ψωμί, 100 γρ. βερίκοκο αποξηραμένο, 100 γρ. δαμάσκηνο αποξηραμένο, δύο σκελίδες σκόρδο, δύο κρεμμύδια και100 γρ. βούτυρο.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε κρεμμύδι, σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε έπειτα στο μπλέντερ το ψωμί μέχρι να γίνει θρύψαλα.

Ψιλοκόβουμε βερίκοκα και δαμάσκηνα, τα προσθέτουμε όλα στο τηγάνι και αρχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα χρυσαφί το ψωμί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και βλέπουμε αν θέλει κι άλλο βούτυρο.

Τips: Ποτέ μη μαγειρεύετε τη γέμιση στο πουλερικό, γιατί τραβάει όλα τα ζουμιά και στεγνώνει το πουλερικό. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε βάλαμε μήλο και κρεμμύδι στη συνταγή.


ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ: Πάπια με σάλτσα πικρής σοκολάτας, πουρέ γλυκοκολοκύθας και νιφάδες ωμού κάστανου.

Ο πρώτος Ελληνας Top chef Αθηναγώρας Κωστάκος προτείνει το δικό του πιάτο, που είναι πρωτότυπο, φτηνό και αρκετά εντυπωσιακό.

Υλικά
1 στήθος πάπιας 200 γρ.
κίτρινη κολοκύθα
3 κάστανα
20 γρ. πικρή σοκολάτα
200 ml ζωμός μοσχαριού
80 γρ. βούτυρο
5-6 φύλλα τρυφερού μαϊντανού με τα κοτσάνια
ελαιόλαδο
τριμμένο μαύρο πιπέρι και χοντρό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση
Για την πάπια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα στήθη από το πιτσούνι -από τη μεριά της πέτσας- μέχρι να κάνει καλή κρούστα. Εφόσον τα έχουμε αλατοπιπερώσει καλά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και συνεχίζουμε το (ελαφρύ) σοτάρισμα βρέχοντας με καυτό βούτυρο και τα 2 στήθη για περίπου 5-10 λεπτά. Αμέσως μετά τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

Για τον πουρέ κίτρινης κολοκύθας: Τυλίγουμε τα κομμάτια από κίτρινη κολοκύθα μέσα σε αλουμινόχαρτο μαζί με λίγο χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 170ο C) για περίπου 20-30 λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από τον φούρνο, ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα και την πολτοποιούμε σε ένα μίξερ μαζί με βούτυρο και τριμμένο πιπέρι.

Για τη σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό μοσχαριού και όταν εξατμιστεί σχεδόν η μισή ποσότητα, προσθέτουμε λίγο βούτυρο και την πικρή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ανακατεύοντας δυνατά, ώστε να «γλασάρει» καλά η σάλτσα μας. Προσθέτουμε έπειτα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε τα φιλετάκια από την πάπια και βρέχουμε με τη σάλτσα από πικρή σοκολάτα. Τρίβουμε από πάνω λίγα φιλέτα ωμού κάστανου (περασμένα από το χοντρό του τρίφτη) και πασπαλίζουμε με λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, τα οποία έχουμε βρέξει με λίγο ελαιόλαδα. Στο πλάι προσθέτουμε λίγο από τον πουρέ που τον απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.


ΠΑΝΟΣ ΦΑΣΟΥΛΗΣ: Χριστουγεννιάτικη μαριναρισμένη γαλοπούλα με πατάτες στο φούρνο ή στη γάστρα

Ο «Fabulus» Πάνος Φασούλης προτείνει όχι στο «Fab 5» αλλά στην «Espresso» τη δική του συνταγή για το ρεβεγιόν. «Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τα Χριστούγεννα στο γιορτινό τραπέζι προτείνω να μειώσουμε τα έξοδα για τα υλικά μας, χωρίς όμως να αφαιρέσουμε από τη γεύση και την εμφάνιση, αλλά να προσθέσουμε καλή παρέα και διάθεση!» μας λέει ο Πάνος. «Αντικαταστήστε τη γέμιση της γαλοπούλας με μαρινάδα! Ετσι, αντί να χαλάσετε χρήματα για να αγοράσετε τη γέμιση, φτιάξτε μαρινάδα με τα υλικά που έχετε στο σπιτικό σας!»

Υλικά
πατάτες χοντροκομμένες
χυμός τεσσάρων πορτοκαλιών
χυμός δύο λεμονιών
ξύσμα ενός λεμονιού
λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
1 γαλοπούλα
λίγο βούτυρο
λίγο μέλι
Για τη μαρινάδα
2 καρότα
2 κρεμμύδια
2 κλαράκια σέλερι
πολύ λίγο σκόρδο
2 δαφνόφυλλα
λίγο κόκκινο κρασί από το τραπέζι
λιαστή ντομάτα, αν έχετε
λίγη μουστάρδα με σπόρια ή σκέτη

Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ημέρα βάζετε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά της μαρινάδας, ελαφρώς ψιλοκομμένα, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου σχεδόν να έχει σκεπαστεί το πουλερικό από τη μαρινάδα για να απορροφήσει τα μάξιμουμ των αρωμάτων. Καλύψτε την με ζελατίνα ή καπάκι και βάλτε τη στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα παίρνετε τη γαλοπούλα και λίγη από τη μαρινάδα, τα βάζετε στο ταψί ή στη γάστρα και συμπληρώνετε με χονδροκομμένες πατάτες, με τη φλούδα, που τις έχετε πλύνει καλά.

Προσθέστε χυμό και ξύσμα, λίγο μέλι και βούτυρο πάνω στη γαλοπούλα και ψήστε τη σε μέτρια φωτιά για 3-4 ώρες, ανάλογα με το βάρος της (εκτός αν έχει θερμόμετρο από μόνη της).

Tips: Αν έχετε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκο, δαμάσκηνο ή χουρμά, προσθέστε στις πατάτες για να νοστιμίσουν και να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.
Η γαλοπούλα ανά διαστήματα πρέπει να έχει τη σαλτσούλα πάνω της για να πάρει ωραίο χρώμα και να μην καεί. Αν το ζουμί της μαρινάδας το βράσετε στραγγισμένο μόνο του σε ένα κατσαρολάκι και πήξει, θα σας δώσει μια ωραία σος στη σαλάτα σας. Αν είναι πράσινη, μπορείτε να την κάνετε ξεχωριστή με λίγες φέτες πράσινου μήλου ή ρόδι, αν έχετε ήδη σπίτι. Αν, πάλι, έχετε αγοράσει ήδη κάστανα, ψήστε τα στο τζάκι με φίλους και χρησιμοποιήστε τα ψς ορεκτικό με την παρέα σας στο καλωσόρισμα, μαζί με δροσερό ρόδι και καλό κρασί.


ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ: Γαλοπούλα με σάλτσα εσπρέσο-πορτοκάλι

Ο chef Βησσαρίωνας Παρθένης έχει παρουσιάσει τηλεοπτικά τις συνταγές του στον ΣΚΑΪ αλλά και στο Star, και φυσικά πολλά περισσότερα μέσα από την ιντερνετική τηλεόραση δημιουργώντας πιάτα απλά και γευστικά.

Υλικά
1 φιλέτο γαλοπούλας (300 γρ.)
300 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα
χυμός ενός πορτοκαλιού
ένα (μικρό) φλιτζάνι καφέ εσπρέσο
2 κουταλάκια του γλυκού μαργαρίνη Βιτάμ
σπιτικός ζωμός μυρωδικών Knorr
60 γρ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ελαιόλαδο σοτάρουμε το φιλέτο της γαλοπούλας για 7-8 λεπτά γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές και αλατοπιπερώνοντας μέσα στο τηγάνι. Το φιλέτο θα ροδίσει, αλλά προσέχουμε να μην το παραψήσουμε και χάσει τους χυμούς του. Αν θέλουμε, με την άκρη του μαχαιριού χαράζουμε το παχύ του μέρος και βλέπουμε αν το κρέας μέσα έχει γίνει άσπρο - αν είναι ροζ, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φασολάκια και αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε μια δόση καφέ εσπρέσο και όταν τα φασολάκια αχνιστούν, σβήνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού και τον καφέ. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον σπιτικό ζωμό μυρωδικών και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι η σάλτσα να γλασάρει, περίπου 6-7 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη μαργαρίνη, ανακατεύουμε απαλά δένουμε τη σάλτσα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 4-5 λεπτά ακόμα.

Τips:
Στην πράσινη σαλάτα που θα σερβίρουμε στο γιορτινό τραπέζι μπορούμε -για να την κάνουμε ξεχωριστή- στο dressing να προσθέσουμε μια κουταλιά μέλι (μέλι, πορτοκάλι, λάδι, αλατοπίπερο).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα