ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ

125 γρ βούτυρο

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι γάλα

4 αβγά

125 γρ τριμμένο τυρί τσένταρ

1 κουτάλι ψιλοκομμένη παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι και ½ κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν

τριμμένη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ºC. Αλείψτε καλά με βούτυρο μια φόρμα σουφλέ διαμέτρου 18 εκ. ή τέσσερα μικρά φορμάκια και ύστερα πασπαλίστε τα με ψιλή φρυγανιά.

Λιώστε 125 γρ βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ανακατέψτε καλά σε σιγανή φωτιά για 3 λεπτά.

Βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα, ανακατέψτε ή χτυπήστε και ύστερα ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να βράσει το μείγμα και να δέσει. Βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπήστε 4 κρόκους αβγών και προσθέστε τους στη σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε 125 γρ τριμμένο τυρί τσένταρ, αλάτι, πιπέρι και ½ κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν.

Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει ελαφρά. Χτυπήστε τα 4 ασπράδια των αβγών ώσπου να σχηματίσουν κορυφές. Ρίξτε το 1/3 των ασπραδιών στην κρύα σάλτσα, με ένα μεταλλικό κουτάλι, και ύστερα τα υπόλοιπα, ανακατεύοντας ελαφρά. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει, γεμίζοντάς τη μέχρι 1 εκ από τα χείλη. Ρίξτε 1 κουτάλι ψιλοκομμένη παρμεζάνα. Ψήστε το σουφλέ για 40-45 λεπτά για μεγάλη φόρμα ή για 25-30 λεπτά για ατομικά φορμάκια. Σερβίρετέ το αμέσως.

Καλή επιτυχία .


<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

 

Παραλλαγές

Σουφλέ με μυρωδικά: Προσθέστε 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και 1 κουτάλι ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (μυρώνι, μαϊντανό ή μαντζουράνα) ταυτόχρονα με το τυρί.

Σουφλέ σπανάκι: Αντικαταστήστε το τυρί τσένταρ με ½ φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο (αφού το κόψετε, πιέστε το με τα χέρια σας για να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό), μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 κουτάλι τριμμένη παρμεζάνα και 2 κουτάλια τριμμένο ελβετικό τυρί. Προσθέστε τα αυτά στη σάλτσα, πριν ρίξετε τα ασπράδια των αβγών.

Σουφλέ σολομού: Αντικαταστήστε το τυρί τσένταρ με 250 γρ. κόκκινο σολομό κονσέρβας, στραγγισμένο και κομμένο και 2 κουτάλια ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Ανακατέψτε τα στη σάλτσα πριν προσθέσετε τα ασπράδια των αβγών.

Βασικό γλυκό σουφλέ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ºC. Αλείψτε με πολύ ψιλή ζάχαρη μια φόρμα σουφλέ διαμέτρου 20 εκ. Λιώστε 45 γρ βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε 45 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατέψτε σε σιγανή φωτιά για 1 λεπτό ή ώσπου να γίνει μια λεία μάζα. Βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά και σιγά σιγά προσθέστε 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε ¼ κουταλιού του γλυκού αλάτι, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και 1 κουταλάκι βανίλια και ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να δέσει το μείγμα και να γίνει λείο. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Χτυπήστε 4 κρόκους αβγών και προσθέστε τους σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει. Χτυπήστε 4 ασπράδια αυγών και ρίξτε τα σιγά σιγά στην κρύα σάλτσα, ανακατεύοντας καλά. Χτυπήστε 5 ασπράδια αβγών ώσπου να σχηματίσουν κορυφές και ρίξτε τα σιγά σιγά στη σάλτσα, χρησιμοποιώντας μεταλλικό κουτάλι. Βάλτε το μείγμα προσεκτικά στη φόρμα του σουφλέ, γεμίζοντάς την ως 1 εκ. από τα χείλη. Βάλτε τη φόρμα σ’ ένα ταψί μισογεμισμένο με καυτό νερό. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά και ύστερα χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 ºC και ψήστε για άλλα 25 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.

Παραλλαγές

Σουφλέ καφέ: Αντικαταστήστε το μισό γάλα με ½ φλιτζάνι δυνατό μαύρο καφέ.

Σουφλέ σοκολάτα: Λιώστε 60 γρ. κουβερτούρα πάνω από καυτό νερό και ρίξτε τη στη σάλτσα πριν προσθέσετε τους κρόκους των αβγών.

Σουφλέ μυρτίλιο: Λιώστε 200 γρ. φρέσκα μυρτίλια στο μπλέντερ. Ρίξτε τα στη σάλτσα μαζί με τους κρόκους των αυγών.

Σουφλέ φραμπουάζ: Λιώστε 250 γρ. φραμπουάζ στο μπλέντερ. Σουρώστε τα για να φύγουν οι σπόροι. Ρίξτε τα στη σάλτσα μαζί με τους κρόκους των αβγών.

Σουφλέ μόκα: Διαλύστε 1-2 κουτάλια στιγμιαίο καφέ σε 1 κουτάλι καυτό νερό. Λιώστε 60 γρ. κουβερτούρα πάνω από καυτό νερό και ανακατέψτε τη με τον καφέ. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και ρίξτε το στη σάλτσα πριν προσθέσετε τους κρόκους των αβγών.

Συμβουλές για επιτυχία

  • Ρίξτε τα μυρωδικά στην βασική σάλτσα πριν προσθέσετε τα χτυπημένα ασπράδια
  • Τα αβγά πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου
  • Για να χτυπήσετε με επιτυχία τα ασπράδια, δεν πρέπει να έχουν ίχνος κρόκου μέσα. Το μπολ και το χτυπητήρι πρέπει να είναι στεγνά. Αν ένας κρόκος πέσει στο ασπράδι ενώ τα χωρίζετε, αφαιρέστε τον προσεκτικά με ένα κουταλάκι
  • Για καλύτερα αποτελέσματα, χτυπήστε τα ασπράδια με συρμάτινο χτυπητήρι παρά με ηλεκτρικό
  • Τα ασπράδια πρέπει να χτυπιούνται μέχρι τη στιγμή που θα κάνουν κορυφές. Όταν είναι έτοιμο, το μείγμα θα πρέπει να στέκεται στο χτυπητήρι όταν το κρατάτε όρθιο. Μην παραχτυπήσετε τα ασπράδια γιατί θα νερουλιάσουν όταν τα ρίξετε στη σάλτσα και το σουφλέ δεν θα φουσκώσει όπως πρέπει
  • Ρίξτε τα χτυπημένα ασπράδια γρήγορα στη σάλτσα
  • Για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο ψήσιμο στο σουφλέ, θα πρέπει να βάλετε τη φόρμα σε ένα ταψί αφού έχει ζεσταθεί ο φούρνος
  • Αφαιρέστε μια σχάρα από το φούρνο για να μπορέσει το σουφλέ να φουσκώσει
  • Αν ανοίξετε την πόρτα του φούρνου όσο θα ψήνετε το σουφλέ, κάντε το προσεκτικά για να μην τραβηχτεί έξω η σχάρα
Ένα καλό σουφλέ πρέπει να είναι ελαφρά κρεμώδες στο κέντρο, ποτέ στεγνό παντού. Το κρεμώδες κέντρο γίνεται σάλτσα. Σερβίρετε λίγο από το καλά ψημένο σουφλέ και λίγη από την κρέμα του κέντρου.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα