Χριστουγεννιάτικες συνταγές: Σοκολατένια ρολάκια

Ρολάκια σοκολατένιου μπακλαβά

ΥΛΙΚΑ
●1 λίτρο κρέμα γάλακτος

●1 κιλό κουβερτούρα πολύ καλής ποιότητας, 70% κακάο, σε κομμάτια

●1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι

●3 φλιτζ. αλεσμένα καρύδια

●Τριμμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι

●6 κ.σ. ζάχαρη

●1 κοφτό κ.γ. κανέλα

● κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

●Πρέζα από μαύρο πιπέρι

● φλιτζ. ανάλατο βούτυρο, λειωμένο

●7 έτοιμα φύλλα του εμπορίου, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε την κρέμα να πάρει βράση και στη συνέχεια τη βγάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε την κομμένη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε την καυτή κρέμα πάνω στη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε το λικέρ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Ανακατεύουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C. Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί.

3. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο οριζόντια μπροστά μας και το αλείφουμε με βούτυρο. Βάζουμε το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο και το αλείφουμε με βούτυρο. Βουτάμε το πινέλο στο μείγμα της σοκολάτας και αλείφουμε ελαφρώς την επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με μπόλικους ξηρούς καρπούς. Βάζουμε το τρίτο φύλλο πάνω από τους ξηρούς καρπούς, πιέζουμε απαλά προς τα κάτω και αλείφουμε με βούτυρο και στη συνέχεια με σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τέσσερις φορές, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

4. Διπλώνουμε απαλά 2 εκ. από τις άκρες του φύλλου για να μη χυθεί η γέμιση. Στη συνέχεια τυλίγουμε τα φύλλα σε σφιχτό κύλινδρο. Τοποθετούμε προσεκτικά τον κύλινδρο στο ταψί με το άνοιγμα προς τα κάτω. Ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο για περίπου 55 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανός. Τον βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε ροδέλες φάρδους 2 εκ.

5. Ο συγκεκριμένος μπακλαβάς είναι στεγνός. Εάν θέλουμε, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι και να περιχύσουμε με αυτό κάθε κομμάτι ή να ξαναζεστάνουμε την γκανάς (το μείγμα της σοκολάτας) και να περιχύσουμε με μία κουταλιά κάθε κομμάτι πριν από το σερβίρισμα. Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια ή μαστίχα.

Καλή επιτυχία .


<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα