Σήμερα φτιάχνουμε πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια

Το Πάσχα εκτός από ημέρες κατάνυξης και ημέρες περισυλλογής είναι και ημέρες που όλο και κάτι θα θελήσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι για να μυρίσει με τις γνώριμες στην εποχή μυρωδιές. Παρακάτω σας δίνουμε 2 εύκολες συνταγές για την περίοδο αυτή και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΥΛΙΚΑ
•  2 κιλά αλεύρι δυνατό
•  200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
•  1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
•  3 1/2 κούπες ζάχαρη
•  1 κουταλάκι αλάτι
•  1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
•  2 κουταλιές σπορέλαιο
•  10 αυγά
•  1 κούπα γάλα καυτό
•  1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε.
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.
Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.
Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου.
Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.

Κουλούρια Πασχαλινά της Ισμήνης

ΥΛΙΚΑ
•   1κιλό και 1/4  αλεύρι
•   3 κούπες ζάχαρη
•  1 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
•  8 αυγά
•  1 κούπα γάλα
•  1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκαλιού
• 3 βανίλιες
•  1/2 κουταλιά αλάτι
•  2 κουταλιές αμμωνία
•  1-2 κροκκάδια αραιωμένα με λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Στην συνέχεια κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ζεσταμένο σε ένα κατσαρολάκι βούτυρο. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα  το τρίβουμε.
Βάζουμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνιυν μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας την αμμωνία .
 Ρίχνουμε στο  μείγμα με το αλεύρι , το μείγμα με τους κρόκους αυγών και λίγο-λίγο από το μείγμα με το γάλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα.
Με τη ζύμη που φτιάξαμε, πλάθουμε κορδονάκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε .
Τα τοποθετούμε στο ταψί, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει.
Τα αλείφουμε από πάνω με το κροκκάδι, για να ροδίσουν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20'. 
Καλή επιτυχία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα