ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ - ΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Σπανακόπιτα Νηστίσιμη

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

1 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι του νερού λευκό αρετσίνωτο κρασί

1 ποτήρι ελαιόλαδο

 1 κοφτή κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό σπανάκι κομμένο σε κομμάτια (με τα χέρια)

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένο

2 κουταλιές ταχίνι

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

σχεδόν 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνω το φύλλο, αφήνω να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και μετά το ανοίγω σε 2 κομμάτια

Σε μια κατσαρόλα που έχει ζεσταθεί καλά προσθέτω φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.

Βάζω μέσα το μισό σπανάκι και σκεπάζω με το καπάκι για να «πέσει» το σπανάκι. Μετά από λίγο προσθέτω λίγο αλάτι και το άλλο μισό σπανάκι. Ξανασκεπάζω.

Σε μια λεκάνη βάζω το πράσο, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ρύζι, το ταχίνι και ανακατεύω. Αυτό το μείγμα το προσθέτω στην κατσαρόλα.

Μέσα στην κατσαρόλα βάζω την ψιλοκομμένη ντομάτα για να προσθέσει υγρασία. Ανακατεύω όλα μαζί τα υλικά να πάνε παντού.

Σ' ένα στρογγυλό ταψί, που έχω αλευρώσει, απλώνω το ένα φύλλο, το τρυπάω σ' όλη την επιφάνεια μ' ένα πιρούνι και από πάνω απλώνω την γέμιση. Την στρώνω να πάει παντού. Αλατοπιπερώνω, περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο, γυρίζω το φύλλο προς τα μέσα. Από πάνω βάζω το δεύτερο φύλλο και μ' ένα μαχαίρι ή με μια σπάτουλα, κόβω αυτό που περισσεύει.

Με τα δάχτυλα βάζω μέσα το φύλλο, χαράζω σε κομμάτια για να ψηθεί καλά η πίτα.

Τρυπάω με το πιρούνι παντού, ρίχνω ελαιόλαδο και φουρνίζω στους 180°Ο πάνω κάτω για 1 ώρα και 10 λεπτά. Μέσα στον φούρνο έχω ένα μπωλ με νερό για να έχει υγρασία κατά το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα