Κουνέλι με σάλτσα βαλσαμικού ξιδιού: Συνταγή

Κουνέλι με σάλτσα βαλσαμικού ξιδιού: Συνταγή

Υλικά ( για 8 άτομα):

2 κουνέλια, βάρους περίπου 1.300 - 1.500 γρ.
το καθένα, σε μερίδες
300 γρ. ξερά δαμάσκηνα
2½ φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας + 1 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον (αν χρειαστεί)
3 - 4 κουτ. σούπας αλεύρι
100 ml ελαιόλαδο
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα 4
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1½ φλιτζάνι βαλσαμικό ξίδι
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο ή τα φύλλα από 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Μουλιάζουμε τα ξερά δαμάσκηνα στο ζωμό κότας για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλευρώνουμε τις μερίδες του κουνελιού και τις τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια αλευριού.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο λάδι τις μερίδες κουνελιού (σε 2 δόσεις, αν δεν χωράνε όλες μαζί), μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις μερίδες του κρέατος σε ένα μεγάλο ταψί που να τις χωρά όλες σε μονή στρώση.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, στο λάδι που έχει απομείνει, σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί με το κουνέλι.

Βάζουμε την κατσαρόλα και πάλι στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το βαλσαμικό ξίδι. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε το ζωμό τους στην κατσαρόλα (αφήνουμε τα δαμάσκηνα κατά μέρος) και ζεσταίνουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά, ξύνοντας τον πυθμένα της κατσαρόλας με ξύλινη σπάτουλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα από το τσιγάρισμα και να διαλυθούν μέσα στο υγρό. Μόλις τα υγρά πάρουν μια βράση, αποσύρουμε το σκεύος και τα αδειάζουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα, αλατοπίπερο και βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ξεσκέπαστο. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σκορπίζουμε τα δαμάσκηνα ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος, σκεπάζουμε το ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 1 ώρα ακόμη, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να μείνει με τη σάλτσα του. Αν χρειαστεί, κατά το ψήσιμο προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό.

Η συνταγή της τεμπέλας

Φτιάξτε κοκτέιλ: Μοχίτο, Β52, Γουάιτ ράσιαν, Κοσμοπόλιταν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα