Τούρτα με μαρέγκες και παγωτό φράουλα από την Αργυρώ

Υλικά συνταγής

3 ασπράδια
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. ζάχαρη άχνη
2 πρέζες αλάτι
1 συσκευασία παγωτό φράουλα 900ml
λίγη άχνη για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα φράουλα
5 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. χυμός από κόκκινα φρούτα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
500 γρ. κατεψυγμένες φράουλες
1 μπαστούνι

Εκτέλεση
Για τη μαρέγκα
Σε πολύ καθαρό και στεγνό μίξερ βάζουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και στη μεσαία ταχύτητα αφήνουμε τη μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές. Είναι προτιμότερο να χτυπάμε τη μαρέγκα για πολλή ώρα σε μέτρια ταχύτητα γιατί διατηρεί τον όγκο της καλύτερα. Τέλος, ρίχνουμε στη μαρέγκα βροχηδόν την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα 1΄ να γυαλίσει καλά. Τέλος κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και με σπάτουλα απαλά ενσωματώνουμε στη μαρέγκα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες .βάζουμε την μαρέγκα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Σχηματίζουμε δυο δίσκους μαρέγκας με διάμετρο 22 εκ.
Ψήνουμε τη μαρέγκα στους 100ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30', ώσπου να στεγνώσει καλά. Αφού ψηθεί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Η ψημένη μαρέγκα διατηρείται τραγανή για αρκετές ημέρες αν τη βάλουμε σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς.

Για τη σάλτσα φράουλα
Διαλέγουμε μικρές ώριμες και σφιχτές φράουλες τις πλένουμε τις σκουπίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά. Η αγοράζουμε κατεψυγμένες φράουλες.
Με κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε στα δύο τη βανίλια κατά μήκος κι αφαιρούμε τον καρπό με την λάμα του μαχαιριού
Σε μπολ ανακατεύουμε την ζάχαρη ,το κορν φλάουρ, το χυμό και τον καρπό της βανίλιας. Προσθέτουμε τις κατεψυγμένες και παγωμένες φράουλες κι ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε κατσαρόλα ρηχή σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Χαμηλώνουμε κι άλλο την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5' μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε πιατέλα ακουμπάμε τη μια μαρέγκα. Βάζουμε στην επιφάνεια μπάλες παγωτό φράουλα, ρίχνουμε λίγη σάλτσα φράουλα. Καλύπτουμε με την δεύτερη μαρέγκα. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φράουλα. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. Κόβουμε σε τρίγωνα και σερβίρουμε αμέσως.
Οι παγωμένες φράουλες βοηθούν ώστε τα φρούτα να κρατήσουν το σχήμα τους και να μην λιώσουν. Με αυτί την τεχνική παραμένουν ολόκληρες και μετά το βράσιμο.

Τούρτα με μαρέγκες και παγωτό φράουλα με σάλτσα φράουλας

 

argiro.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα