Καλαμαράκια γεμιστά

Καλαμαράκια γεμιστά
Υλικά

6 μεγάλα ή 12 μικρά καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

½ φ.λ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

8- 10 στήμονες κρόκου Κοζάνης

3 κ.σ ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

½ φλ. πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια

½ φλ. πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

150 γρ. κριθαράκι μέτριο

½ φλ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές

1 φλ. χυμό ντομάτας

Χυμό από 1 λεμόνι

300 γρ. μανούρι σε κυβάκια (προαιρετικά)

½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε  τα καλαμάρια: τραβάμε και αποκόβουμε το κεφάλι από το σώμα, μαζί παρασύρουμε και τα εντόσθια. Τραβάμε και αφαιρούμε το διάφανο κόκαλο που βρίσκεται στο σώμα των καλαμαριών.

Αφαιρούμε επίσης τα μάτια και το σκληρό «στόμα» από το κεφάλι. Τα ξεπλένουμε όλα καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση. Με ένα ψαλιδάκι κάνουμε μια μικροσκοπική τομή στο κάτω μέρος των κορμών, για να βγαίνει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μην σκάσουν .τα αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος . 

Γέμιση: μουσκεύουμε το κρόκο Κοζάνης για 15 λεπτά σε ένα μπολάκι με 4 κ.σ. χλιαρό νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών και τις πιπεριές για 4 λεπτά ,ώσπου να μαραθούν.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις ελιές και το χυμό ντομάτας,αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κρόκο με το νερό του, το μανούρι(αν το βάλουμε) και το μαϊντανό. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς .  γεμίζουμε τους κορμούς καλαμαριών κατά τα ¾ με το μίγμα της γέμισης. Κλείνουμε το άνοιγμα των κορμών με οδοντογλυφίδα , περασμένη ζιγκ-ζάγκ κατά μήκος του ανοίγματος, και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι , το ένα δίπλα στο άλλο. Αν περισσέψει  γέμιση , τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα καλαμάρια.

Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών  και το ½ φλ. ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 45 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα