Χταπόδι κρασάτο με μακαρόνια

Τι θα λέγατε για μια μακαρονάδα με γεύση ... θάλασσα; Δείτε τη συνταγή παρακάτω...

1 κιλό χταπόδι

ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
κόκκινη ξερή πιπεριά (μπούκοβο) ή μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ή περισσότερο
1 φλιτζάνι ξυσμένη φρέσκια ντομάτα, ή του κουτιού ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνη
1 ξύλο κανέλλα
αλάτι
1 πακέτο μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά, με τρύπα
ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Βάλτε το χταπόδι σε απλωτή κατσαρόλα – αν είναι κατεψυγμένο μην το ξεπαγώσετε -, αλλά ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το συχνά. Δεν χρειάζεται νερό. Το χταπόδι θα βγάλει το δικό του. Μόλις σφίξει και κοκκινίσει, βγάλτε το από τη φωτιά και κόψτε το. Αν πρόκειται να το σερβίρετε με μακαρόνια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Κρατήστε το ζουμί του, σκουπίστε με χάρτινη πετσέτα την κατσαρόλα και ζεστάνετε 1/2 φλιτζάνι λάδι περίπου, για να σοτάρετε τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέστε και το χταπόδι και γυρίστε το μερικές φορές. Βάλτε και την κόκκινη πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε.

Αδειάστε το κρασί στην κατσαρόλα, ανακατώστε μια φορά και προσθέστε τη ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα και το ζωμό του χταποδιού. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Φροντίστε να μείνει με μπόλικο ζουμί. Δοκιμάστε, και αν χρειάζεται, βάλτε αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι, αν δεν χρησιμοποιήσατε μπούκοβο. Η γεύση του πρέπει να είναι έντονη και πικάντικη, ιδίως αν πρόκειται να το σερβίρετε με τα ζυμαρικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα