Πως να διαλέξετε φρέσκα ψάρια

Όλες γνωρίζουν ότι τα ψάρια είναι η πιο υγιεινή και θρεπτική τροφή. Μάλιστα, η σύγχρονη τάση επιβάλλει να τρώμε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ειδικά το καλοκαίρι, ακόμη και όσες από εσάς δεν είστε φανατικές της συγκεκριμένης τροφής, τρώτε πιο συχνά.

Πιο παλιά, οι περισσότερες από εσάς ισχυριζόσασταν ότι δεν μπορούσατε να μαγειρεύετε τόσο συχνά ψάρι  γιατί δεν ξέρατε ή δεν μπορούσατε να τα καθαρίσετε καλά. Τώρα όμως που τα περισσότερα ιχθυοπωλεία, ή σούπερ μάρκετ σάς τα δίνουν καθαρισμένα, προβάλλετε ως δικαιολογία ότι δεν ξέρετε να ξεχωρίζετε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα.

Διαβάστε, λοιπόν, τις οδηγίες που έδωσε ο καθηγητής ιχθυολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Γεώργιος Φώτης και αφήστε τις δικαιολογίες

-Το ψάρι από το κεφάλι βρομάει, γι' αυτό πάντα προσέχουμε τα μάτια των ψαριών να είναι «ζωηρά» και όχι άσπρα, γιατί αυτό σημαίνει ότι ήταν κατεψυγμένα και τα αποψύξανε και μετά παρατηρούμε τα βράγχια να έχουν το κόκκινο χρώμα του αίματος.

-Η σάρκα του ψαριού πρέπει να είναι συμπαγής τόσο, ώστε, αν την πατήσουμε με το δάκτυλο, να μη μείνει το αποτύπωμα.

-Δείτε αν το ψάρι έχει στην επιφάνειά του υπερβολική ποσότητα βλέννας, γιατί αυτό δείχνει ότι την παρήγαγε με σκοπό να προστατευτεί από το μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο ζούσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα