Συνταγές για λαγάνα, ταραμοσαλάτα και νηστίσιμα

Δεν είναι και δύσκολο! Σήμερα έχουν την τιμιτική τους η λαγάνα και η ταραμοσαλάτα. Εμείς σας δίνουμε τις συνταγές και δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε!

Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή!

ΛΑΓΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια μαγιά στερεή

  • 1/2 κούπα νερό ζεστό (40 βαθμών Κελσίου)

  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό

  • 1 κουταλιά αλάτι

  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • λίγο σουσάμι
  • Ατομα: Γίνονται 6 λαγάνες

    Χρόνος προετοιμασίας: 12 ώρες

    Χρόνος ψησίματος: 20'

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 6 μπάλες. Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 6 χοντρές πίτες με διάμετρο 16-18 εκ. Βάλτε τις σε μεγάλες λαμαρίνες 3 μαζί ή σε μικρότερα ταψιά δύο-δύο. Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200 βαθμούς Κελσίου, 15'-20'. Οι λαγάνες στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

    ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

    ΥΛΙΚΑ

  • 6-7 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς την κόρα (200 γρ.)

  • 200 γρ. ταραμά

  • 2 κουταλιές λιωμένο κρεμμύψι

  • 2/3 κούπας εκλεκτό λάδι

  • 2/3 κούπας καλαμποκέλαιο

  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού

  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

  • μερικές μαύρες ελιές για το γαρνίρισμα
  • Ατομα: 6-8

    Χρόνος προετοιμασίας: 10' - 40'

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Μουσκέψτε το ψωμί σε λίγο νερό και στίψτε το μέσα στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Πατήστε τον ταραμά σε γουδί, να γίνει λεία πάστα. Ρίξτε το κρεμμύδι και μερικές σταγόνες λάδι και συνεχίζοντας να δουλεύετε το μίγμα, ρίξτε λίγο ψωμί εναλλάξ με λίγο λάδι. Συνεχίστε να δουλεύετε το μίγμα, ώσπου να τελειώσει το ψωμί, και συνεχίστε ρίχνοντας το λάδι, πάντα λίγο-λίγο. Αφού τελειώσει το λάδι, ρίξτε το χυμό λεμονιού λίγο-λίγο και συνεχίστε να δουλεύετε το μίγμα, ώσπου να γίνει λείο και απαλό. Μη ρίξετε όλο το χυμό λεμονιού, ρίξτε τόσο, όσο ταιριάζει στη γεύση σας. Μπορείτε να φτιάξετε πιο εύκολα την ταραμοσαλάτα σε πολυμίξερ. Βάλτε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το 1/3 του λαδιού στη γυάλα και χτυπήστε τα μερικά δευτερόλεπτα. Ρίξτε το ψωμί σε δόσεις και κατόπιν το υπόλοιπο λάδι, ρίχνοντάς το συνεχώς με χαμηλή ροή. Τέλος, ρίξτε το χυμό λεμονιού λίγο-λίγο. Η όλη εργασία, πρέπει να γίνει γρήγορα και το μίγμα να χτυπηθεί τόσο, ώστε να γίνει μία λεία πηχτή πάστα. Βάλτε την ταραμοσαλάτα σε πιατελίτσα και πασπαλίστε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή γαρνίρετέ τη με μαύρες ελιές. Σερβίρετέ την με κράκερς.
    Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το ψωμί με 2 μέτριες πατάτες βρασμένες. Αν η ταραμοσαλάτα είναι πολύ σφικτή, ρίξτε στο τέλος, καθώς χτυπιέται, λίγο ανθρακούχο νερό (σόδα) και συνεχίστε το χτύπημα μερικά δευτερόλεπτα. ΄Ετσι η ταραμοσαλάτα γίνεται αφράτη και απαλή στη γεύση. Στην έτοιμη ταραμοσαλάτα, μπορείτε να προσθέσετε 2/3 κούπας αλεσμένα αμύγδαλα, φυστίκια ή φουντούκια ασπρισμένα.

    Νηστισιμες συνταγες

     

    Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

    Δείτε ακόμα