Συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά! Επειδή όλοι δεν μπορούμε να σουβλίσουμε εδώ σας δίνουμε στυνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι και το τραπέζι των επόμενων ημερών! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

Γαρδουμπάκια Πασχαλινά 

ΥΛΙΚΑ

-1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά(ες) και έντερα
-2 σκελίδες κοπανισμένες Σκόρδο
-3 λεμόνια Χυμός λεμονιού
-Ρίγανη
-Λάδι
-Αλάτι
-Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τη συκωταριά με το ψαλίδι σε μακριές λωρίδες.
Πλένετε τα έντερα πολύ καλά με νερό.
Με μολύβι ή βελόνα πλεξίματος τα γυρίζετε μέσα - έξω και τα ξεπλένετε καλά.
Τα βάζετε σε μπολ με τον χυμό λεμόνι, να ασπρίζουν και να σφίξουν. Παίρνετε από 1 λωρίδα συκώτι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδια και τα τυλίγετε σφιχτά με τα έντερα.
Κόβετε το έντερο και στερεώνετε με οδοντογλυφίδα.
Συνεχίζετε το ίδιο με την υπόλοιπη συκωταριά και τα άντερα.

Βάζετε σε ταψάκι και αλείφετε με λάδι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σκόρδο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι να ψηθούν για 45-60 λεπτά, γυρίζοντας τα 1-2 φορές.
Σερβίρετε αμέσως με το ζουμί τους.

Καλή όρεξη

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

.

ΕΞΟΧΙΚΟ


ΥΛΙΚΑ

1½ κιλό σε κύβους αρνάκι
1/2 κιλό φύλλα κρούστας
350 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 γραμ. αρακά κατεψυγμένο
2 κουταλάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (χυμός)
100 γραμ. ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτετε τον αρακά και το λεμόνι μαζί με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, για να μαλακώσει και να μείνει μόνο με τη σάλτσα.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τα χωρίζετε ανά τέσσερα, τα λαδώνετε και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Παίρνετε τέσσερα - τέσσερα και βάζετε στο κέντρο 1-2 κουταλάκια από τη γέμιση και 1 κουταλάκι κεφαλοτύρι. Διπλώνετε σε φάκελο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι. Αλείφετε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για 1/2 ώρα. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε ακόμα για 20-25 λεπτά για να ροδοκοκκινίσουν.

Καλή επιτυχία!

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ


ΥΛΙΚΑ

•  8 λωρίδες μπέικον σε κομματάκια
•  5 κούπες βρασμένες πατάτες σε κομματάκια
•  1/2 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο
•  1/4 κούπας κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
•  2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•  1/4 κούπας αγγουράκι πίκλες ψιλοκομμένο
•  2 κουταλιές κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•  2 κουταλιές πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
•  2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
•  αλάτι
•  πιπέρι φρεσκοκομμένο
•  4 κουταλιές λάδι
•  2 κουταλιές ξύδι
•  2 κουταλιές μαγιονέζα
•  4 κουταλιές χυμό λεμονιού
•  1 κουταλάκι μουστάρδα έτοιμη
•  200 γρ. κριμ τσιζ μαλακό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε το μπέικον σ' ένα τηγάνι επάνω σε μέτρια φωτιά και σωτάρετέ το, ώσπου να ροδίσει και να γίνει κριτσανιστό. Στραγγίστε το και πετάξτε το λίπος.

Βάλτε το επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να φύγουν και τα τελευταία υπολείματα του λίπους.
Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες με το σωταρισμένο μπέικον και τα επόμενα 8 υλικά. Βάλτε στο πολυμίξερ το λάδι, το ξύδι, τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το κριμ τσιζ. Χτυπήστε τα 1', να ενωθούν σε λείο μίγμα. Αδειάστε το μίγμα στο μπολ με τις πατάτες και ανακατέψτε καλά, να πάει παντού. Αδειάστε και στρώστε το μίγμα σε μια φόρμα με άνοιγμα στο κέντρο, που να χωράει 6 κούπες νερό. Για να ξεκαλουπωσετε εύκολα τη σαλάτα, ντύστε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη πριν βάλετε μέσα το μίγμα.
Βάλτε τη στο ψυγείο να σταθεί μία νύχτα. Αναποδογυρίστε τη σε πιατέλα, αφαιρέστε με προσοχή την πλαστική μεμβράνη και στολίστε την πατατοσαλάτα με κόκκινη πιπεριά.
Περιτριγυρίστε τη με τρυφερά αντίδια και τοποθετήστε επάνω σ' αυτά, αυγουλάκια μιμόζες.

ΑΡΝΙ ΣΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ

• 8 αρνίσια μπριζολάκια
• 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο Σφολιάτα
• 25 γρ. Βούτυρο
• 1 ψιλοκομμένο Κρεμμύδι
• 50 γρ. Βρασμένη και λιωμένη Πατάτα
• 25 γρ. φρέσκο τριμμένο Ψωμί
• 2 Αυγά
• 1 κουτ. Ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς.
Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και τηγανίζετε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την πατάτα, τα τρίμματα και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε το ένα από τα αυγά και ανακατεύετε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζετε τα μπριζολάκια, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφήνετε να κρυώσουν. Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας και χωρίζετε σε 8 τετράγωνα κομμάτια. Βάζετε στο κέντρο του κάθε κομματιού ζύμης από 1 μπριζολάκι, αφήνοντας το κόκαλο έξω από τη ζύμη. Πιέζετε επάνω στο κάθε μπριζολάκι τη γέμιση. Αλείφετε με νερό τις άκρες της ζύμης και διπλώνετε επάνω από τη γέμιση. Πιέζετε να κλείσει καλά η ζύμη.
Χτυπάτε το άλλο αυγό και αλείφετε τη ζύμη με πινέλο. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι κα ψήνετε για 10-15 λεπτά. Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και ψήνετε για 15-30 λεπτά ακόμα, να ροδίσει καλά η ζύμη.
Βάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε με πατάτες και βρασμένα λαχανικά. 

Καλή επιτυχία

Πασχαλινά Αυγά Ρολό


ΥΛΙΚΑ

•  700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
•  300 γρ. κιμά χοιρινό
•  2 αυγά
•  1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
•  1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
•  αλάτι, πιπέρι
•  4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
•  4-5 αυγά βραστά σφικτά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά. Ρίξτε τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πατήστε τον κιμά, να πλατύνει και να σχηματίσει παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30Χ15 εκ. περίπου. Καθαρίστε κι αραδιάστε τα βρασμένα αυγά κατά μήκος στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Κλείστε τον κιμά τυλίγοντας μέσα τα αυγά και σχηματίζοντας ρολό. Για να χωρέσουν στην κατσαρόλα, χωρίστε τον κιμά στη μέση και φτιάξτε δύο ρολά. Πατήστε τα ρολά τριγύρω με τις παλάμες σας, να κλείσουν καλά κι αλευρώστε τα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με δύο τρόπους στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Βάλτε 4 κουταλιές βούτυρο σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί. Σοτάρετε μέσα σε αυτό τα ρολά, ώσπου να ροδίσουν ολοτρόγυρα. Ρίξτε 2 κούπες χυμό ντομάτας, 2 φύλλα δάφνης, 4-5 κόκκους μπαχάρι και 2 γαρίφαλα και σιγοβράστε τα ρολά, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρετέ τα με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές. Εναλλακτικά, βάλτε τα ρολά σε ταψάκι κι αραδιάστε τριγύρω 2 κιλά πατάτες κομμένες σε κομμάτια. Περιχύστε τες με με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόψτε 1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια και τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί επάνω στις πατάτες. Περιχύστε τα ρολά με λίγο λάδι και ψήστε το φαγητό στους 175 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά τα ρολά και να ψηθούν οι πατάτες. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει σχεδόν με το λίπος του.

Καλή επιτυχία, χρόνια πολλά  και ...του χρόνου!

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα