Συνταγές για το Πάσχα, Πασχαλινές Συνταγές

Το Πάσχα εκτός από ημέρες κατάνυξης και ημέρες περισυλλογής είναι και ημέρες που όλο και κάτι θα θελήσουμε να φτιάξουμε στο σπίτι για να μυρίσει με τις γνώριμες στην εποχή μυρωδιές. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες εύκολες συνταγές για την περίοδο αυτή και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

 

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

ΥΛΙΚΑ
•  2 κιλά αλεύρι δυνατό
•  200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
•  1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
•  3 1/2 κούπες ζάχαρη
•  1 κουταλάκι αλάτι
•  1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
•  2 κουταλιές σπορέλαιο
•  10 αυγά
•  1 κούπα γάλα καυτό
•  1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε.
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.
Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.
Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου.
Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.

Κουλούρια Πασχαλινά της Ισμήνης

ΥΛΙΚΑ
•   1κιλό και 1/4  αλεύρι
•   3 κούπες ζάχαρη
•  1 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
•  8 αυγά
•  1 κούπα γάλα
•  1 φλιτζανάκι χυμό πορτοκαλιού
• 3 βανίλιες
•  1/2 κουταλιά αλάτι
•  2 κουταλιές αμμωνία
•  1-2 κροκκάδια αραιωμένα με λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μία λεκάνη.
Στην συνέχεια κάνουμε μία λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το ζεσταμένο σε ένα κατσαρολάκι βούτυρο. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα  το τρίβουμε.
Βάζουμε στο μίξερ τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη, και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνιυν μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε ανακατεύοντας την αμμωνία .
 Ρίχνουμε στο  μείγμα με το αλεύρι , το μείγμα με τους κρόκους αυγών και λίγο-λίγο από το μείγμα με το γάλα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα.
Με τη ζύμη που φτιάξαμε, πλάθουμε κορδονάκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε .
Τα τοποθετούμε στο ταψί, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει.
Τα αλείφουμε από πάνω με το κροκκάδι, για να ροδίσουν. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20'. 
Καλή επιτυχία

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ


ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
3 ασπράδια
2 κουταλιές βούτυρο
λίγο γάλα
αλάτι

για τη γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι
 3 κρόκοι
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη
2 βανίλιες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο λιωμένο και τα ασπράδια χτυπημένα. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε λίγο γάλα, ώστε να γίνει η ζύμη μαλακή.
Ανοίγουμε μ' αυτή φύλλα πάχους 2 εκ. και κόβουμε στρογγυλά πιτάκια χρησιμοποιώντας ένα κουπ-πατ.
 
Χτυπάμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, το βούτυρο, το αλεύρι, τη μαστίχα & τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Παίρνουμε λίγη γέμιση με ένα κουτάλι, την προσθέτουμε σε κάθε πιτάκι γυρίζοντας λίγο τις άκρες του, ώστε να σχηματιστεί μια δαντελίτσα.
Γαρνίρουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΥΛΙΚΑ
• 1 συκωταριά
• έντερα
• 1  φλιτζάνι λάδι
• 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι ρύζι
• 3 αυγά
• 2 λεμόνια
• Άνηθος (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε πολύ καλά τη συκωταριά  και τα έντερα.  Τα έντερα τα έχετε πλύνει πολύ καλά και τα γυρίζεται με ένα καλαμάκι ανάποδα. Προσθέτετε την συκωταριά και τα έντερα  σε νερό βραστό και τα ζεματίζετε. Μόλις βράσει την ψιλοκόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει
Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, ξερά και φρέσκα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα έντερα.
Προσθέτετε τα μαρούλια και τον άνηθο.
Αλατοπιπερώνετε
Προσθέτετε 4 φλιτζάνια νερό
Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν
Μόλις βράσουν ρίχνετε το ρύζι
Μόλις είναι όλα έτοιμα σβήνετε τη φωτιά, χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα και τους κρόκους χωριστά.
Στύβετε τα λεμόνια,  προσθέτετε τους κρόκους στην μαρέγκα και χτυπάτε
Προσθέτετε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού
Προσθέτετε λίγο λίγο ζουμί από την μαγειρίτσα χτυπώντας γρήγορα και συνεχώς
Όταν έχετε βάλει αρκετό το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα
Κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .

ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ


ΥΛΙΚΑ


Για το φύλλο
1 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
2 1/2 - 3 ποτήρια χλιαρό νερό
1/2 φλιτζάνι τσικουδιά
6 κουταλιές της σούπας λάδι
το χυμό ενός λεμονιού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα
1 κιλό ανθότυρο
½ γιαουρτάκι
2 αυγά
1 μεγάλο μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι
2 αυγά χτυπημένα
σουσάμι για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξετε τη γέμιση, πλένετε το δυόσμο και τον αφήνετε να στραγγίσει.
Τον βάζετε σε μπολ, προσθέτετε τη μυζήθρα, τον ανθότυρο, το γιαούρτι, τα αυγά και το αλάτι και αναμειγνύετε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε για μία ώρα περίπου.

Ανοίγετε το φύλλο, μέτριο στο πάχος και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια.
 Παίρνετε με ένα υγρό κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη βάζετε στην άκρη του κάθε κομματιού.
Κλείνετε τα σκαλτσούνια σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Αλείφετε τα καλτσούνια με τα αυγά και τα πασπαλίζετε με σουσάμι.
Τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200C, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Γαρδουμπάκια Πασχαλινά 

ΥΛΙΚΑ

-1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά(ες) και έντερα
-2 σκελίδες κοπανισμένες Σκόρδο
-3 λεμόνια Χυμός λεμονιού
-Ρίγανη
-Λάδι
-Αλάτι
-Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τη συκωταριά με το ψαλίδι σε μακριές λωρίδες.
Πλένετε τα έντερα πολύ καλά με νερό.
Με μολύβι ή βελόνα πλεξίματος τα γυρίζετε μέσα - έξω και τα ξεπλένετε καλά.
Τα βάζετε σε μπολ με τον χυμό λεμόνι, να ασπρίζουν και να σφίξουν. Παίρνετε από 1 λωρίδα συκώτι, καρδιά, σπλήνα, γλυκάδια και τα τυλίγετε σφιχτά με τα έντερα.
Κόβετε το έντερο και στερεώνετε με οδοντογλυφίδα.
Συνεχίζετε το ίδιο με την υπόλοιπη συκωταριά και τα άντερα.

Βάζετε σε ταψάκι και αλείφετε με λάδι.
Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το σκόρδο και βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι να ψηθούν για 45-60 λεπτά, γυρίζοντας τα 1-2 φορές.
Σερβίρετε αμέσως με το ζουμί τους.

ΑΡΝΑΚΙ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ

• 1 ολόκληρο (1,8-2 κιλά) Αρνίσιο μπούτι
• 1/2 πιπεριά κόκκινη, ½ πράσινη και ½  κίτρινη κομμένες σε ροδελίτσες 
• 2 σκελ. σε φετούλες Σκόρδο
• Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια
• 3 κουτ. Λάδι
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Δεντρολίβανο
• 1 κιλό για φούρνο Πατάτες
• 2 κουτ. Βούτυρο
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Χυμός λεμονιού από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας.
Με κοφτερό μαχαιράκι ανοίγετε βαθιές τρυπούλες στη σάρκα του κρέατος. Ρίχνετε αλατοπίπερο μέσα και σπρώχνετε από μία φετούλα σκόρδο και φυλλαράκια δεντρολίβανου σε κάθε τρύπα. Αλείφετε με το λάδι.
Κόβετε 3-4 μεγάλα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Ακουμπάτε στην βάση τις πιπεριές και επάνω το κρέας και περιχύνετε με το λεμόνι.
Διπλώνετε το κρέας με τα χαρτιά 3-4 φορές, να σκεπαστεί καλά και να μη χυθούν τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ξεραθεί το κρέας.
Βάζετε σε ταψάκι, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 ώρες.
Την τελευταία ώρα του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο και βάζετε τις πατατούλες σε ταψάκι. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με το βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και βάζετε στον φούρνο να ψηθούν για 1 ώρα, να ροδίσουν.
Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο, αφήνετε 5 λεπτά, ξετυλίγετε από το χαρτί και βάζετε σε πιατέλα.
Γαρνίρετε με τις πατατούλες , τις πιπεριές και τα φύλλα δεντρολίβανου και σερβίρετε.

Τσουρέκια Σμυρναίικα

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 250 γρ. μαλακό Βούτυρο
• 400 γρ. Ζάχαρη
• 4 κουτ. χλιαρό Γάλα
• 4 Αυγό(ά)
• 50 γρ. (3-4 κουταλιές) σε φλούδες Αμύγδαλα
• 2 κουτ. γλ.  Μπέικιν Πάουντερ
• 1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
• 2 κουτ. Ξύσμα λεμονιού
• κόκκινα Αυγό(ά)


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Χτυπάτε το βούτυρο με σύρμα, να ασπρίσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά. Χτυπάτε να ασπρίσουν και να γίνει αφράτος χυλός. Ρίχνετε μέσα το γάλα και ανακατεύετε.
Σε φαρδύ μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα με το βούτυρο. Ζυμώνετε να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε σε τσουρέκια μικρά και τα αλείφετε με τα ασπράδια από τα αυγά. Βάζετε επάνω κόκκινα αυγά. Πασπαλίζετε με τις φλούδες από τα αμύγδαλα και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.

Τυροπιτάκια Πασχαλινά με χαλούμι- Φλαουνίτσες


ΥΛΙΚΑ
για τη γέμιση
•  1 κιλό διάφορα τυριά, κυρίως χαλούμι, ανθότυρο και μαλακές γραβιέρες
•  1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
•  1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•  1/4 ψιλοκομμένο δυόσμο
•  1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
•  1/4 κουταλάκι μαχλέπι
•  1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
•  1 αυγό και 3 κροκάδια, για να ενωθούν τα υλικά
•  1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

για τη ζύμη
•  5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•  1 κουταλάκι αλάτι
•  5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
•  1/4 κουταλάκι κοπανισμένη μαστίχα
•  1/4 κουταλάκι μαχλέπι
•  1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
•  1/2 κούπα λάδι
•  1/4 κούπας βούτυρο
•  2 αυγά
•  3/4 κούπας γάλα
•  1/2 κούπα σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ' ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώστε τα, ώστε να ενωθούν. Σκεπάστε κι αφήστε το μίγμα να σταθεί 2 ώρες. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τη ζύμη. Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά. Ρίξτε το λάδι και το βούτυρο σε κομματάκια και τρίψτε με τα δάχτυλα, να γίνουν τρίμματα σαν του τραχανά. Προσθέστε τ' αυγά και όσο γάλα χρειαστεί και ζυμώστε να γίνει ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάστε την κι αφήστε τη να σταθεί 30'. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ., κόψτε στρογγυλά φυλλαράκια 10 εκ. και πατήστε τα στο σουσάμι να καλυφθεί η μια επιφάνεια. Βάλτε σε κάθε φυλλαράκι 2 κουταλιές από τη γέμιση. Διπλώστε 3 πλευρές του φύλλου επάνω από τη γέμιση, χωρίς να την καλύψετε όλη και πιέστε με τα δάχτυλα τις γωνίες, να κολλήσουν, έτσι ώστε να σχηματιστούν τρίγωνα. Αραδιάστε τις φλαούνες σε βουτυρωμένο ταψί, αλείψτε τη γέμιση με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε τη με σουσάμι. Ψήστε τες σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου, 30' περίπου ή ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. 

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!

<< ... Περισσότερες Συνταγές... >>

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα