Έφυγε από τη ζωή ο Βαγγέλης Πανάκης - Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

'Ενας εκ των κορυφαίων φορ στην ιστορία του Παναθηναϊκού, ο Βαγγέλης Πανάκης, έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα το πρωί σε ηλικία 84 ετών.

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στις 8 Ιουνίου 1933 και είχε ταυτίσει το όνομα του με το τριφύλλι ως ένας εκ των καλύτερων επιθετικών που είχαν φορέσει την πράσινη φανέλα αλλά και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αλλά και ως πρόεδρος των Παλαίμαχων του τριφυλλιού επί σειρά ετών.

Είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν σε όλη τους την καριέρα μόνο στον Παναθηναϊκό ενώ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε 91 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα όντας στη 81η θέση της σχετικής λίστας και πέτυχε 57 γκολ και βρίσκεται στην 11η θέση των σκόρερ του τριφυλλιού.

Το κανονικό του επίθετο είναι Πανόπουλος, αλλά επικράτησε το Πανάκης εξαιτίας λάθους αναγραφής στο δελτίο ψωμιού την περίοδο της κατοχής.

Ξεκίνησε το άθλημα από τον ΠΑΟ Καλογρέζας και σε ηλικία 18 ετών, το 1951, μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό όπου αγωνίστηκε επί 14 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 1965. Στην εποχή του ο Βαγγέλης Πανάκης θεωρείτο ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα και με το τριφύλλι κέρδισε 6 πρωταθλήματα, το 1953, 60', 61', 62'΄, 64' και 65' και 1 κύπελλο 1955'. Φυσικά ήταν μέλος και της ομάδας που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα το 1964-65.

Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει στην ιστορία του Παναθηναϊκού για το αήττητο πρωτάθλημα: "Ίσως εκείνη η ομάδα να ήταν η καλύτερη που είχε ποτέ ο Παναθηναϊκός. Διέθετε σπουδαίους ποδοσφαιριστές και εξαιρετικό προπονητή που ήξερε πολλά και μας έμαθε τακτικές που δεν φανταζόμασταν. Η ομάδα που στις αρχές της δεκαετίας του 60' είχε κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε φτάσει στο απόγειο της. Ήμασταν τόσο ισχυροί που οι αντίπαλοι μας το πρώτο που επεδίωκαν ήταν να μην δεχτούν πολλά γκολ στα μεταξύ μας ματς. Αυτό το αήττητο πρωτάθλημα αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και πολύ δύσκολα άλλη ομάδα θα καταφέρει κάτι τέτοιο. Για μένα η ξεχωριστή στιγμή εκείνης της σεζόν ήταν το γκολ που πέτυχα στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο. Ήταν η σφραγίδα στον αήττητο άθλο εκείνου του Παναθηναϊκού".

Ήταν ένας γρήγορος - παρά το ότι ήταν ψηλός - ακραίος επιθετικός, με καλό σουτ και καλός κεφαλοσφαιριστής. Είχε το παρατσούκλι "μπουλντόζας". Καθώς τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό δούλευε και ως υπάλληλος στη ΔΕΗ. Εγκατέλειψε την ενεργό δράση το 1965 σε ηλικία 32 ετών λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Ο Πανάκης αγωνίστηκε και 14 φορές με την Εθνική Ελλάδος, από το από το 1954 έως το 1962 και σκόραρε 5 γκολ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για τον χαμό του Βαγγέλη Πανάκη στην οποία αναφέρει:

"Η σημερινή ημέρα είναι πολύ δύσκολη για την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παναθηναϊκού που αφιέρωσε τη ζωή του στο Τριφύλλι, ο Βαγγέλης Πανάκης «ταξίδεψε» σήμερα στη γειτονιά των αγγέλων.

Ο Πανάκης γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1933 και ξεκίνησε την καριέρα του στον ΠΑΟ Καλογρέζας. Το 1951 εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό και άμεσα έδειξε το ταλέντο του. Αρχικά ως αριστερό εξτρέμ, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του και στη συνέχεια ως σέντερ φορ.

Αρχηγική προσωπικότητα φόρεσε επί σειρά ετών το περιβραχιόνιο της ομάδας. Μαζί με τον σπουδαίο Κώστα Λινοξυλάκη ήταν πυλώνας της μεγάλης ομάδας του Παναθηναϊκού στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και βέβαια έγραψε το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στο μοναδικό επίτευγμα του αήττητου πρωταθλήματος του 1964.

Καθόλου τυχαία του δόθηκε το παρατσούκλι «Μπουλντόζας». Ο Πανάκης ήταν κάτι ιδιαίτερο αγωνιστικά, πολύ μπροστά από την εποχή του. Με «χτισμένο» κορμί κέρδιζε τις μονομαχίες και χαμηλά και στον αέρα. Η αποτελεσματικότητά του τον έχρισε τον κορυφαίο σέντερ φορ της εποχής του και έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για τη σπουδαία καριέρα του Βαγγέλη Πανάκη: 91 συμμετοχές και 57 γκολ στην Α’ Εθνική, 82 συμμετοχές και 31 γκολ προ Α’ Εθνικής. Συνολικά στον Παναθηναϊκό σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη (όπου πρόλαβε να σκοράρει μία φορά) έστειλε 112 φορές τη μπάλα στα δίχτυα, επίδοση που τον καθιστά 5 σκόρερ στην ιστορία του Τριφυλλιού!

Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1952-53, 1959-60, 1960-61, 1961-62, 1963-64, 1964-65) και ένα Κύπελλο (1955), ενώ αγωνίστηκε 14 φορές με την Εθνική Ελλάδας σκοράροντας και πέντε φορές.

Όταν ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, το 1965 σε ηλικία 32 ετών λόγω τραυματισμών, ο Πανάκης ασχολήθηκε με την προπονητική και πιο συγκεκριμένα στην εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού. Χαρακτηριστικό είναι ότι διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του συνδέσμου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, θέση που διατήρησε επί 21 συναπτά έτη.

Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του εκλιπόντος και θεωρεί υποχρέωσή της να τιμά για πάντα τη μνήμη ενός πραγματικά μεγάλου Παναθηναϊκού".

 

 

sport24

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα