Αφαιρέθηκε και επίσημα το μετάλλιο της Δεβετζή στο Πεκίνο

Σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ επισημοποίησε την ύπαρξη 16 δειγμάτων θετικών σε απαγορευμένες ουσίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο ανάμεσα στα οποία και αυτό της Πηγής Δεβετζή.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά δέκα αθλητές που είχαν κατακτήσει μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στον επανέλεγχο που έγινε στα δείγματά τους.

Ανάμεσα στους αθλητές οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας είναι και η Πηγή Δεβετζή. Όπως και το θετικό της δείγμα που βρέθηκε ύστερα από επανέλεγχο στην Οσάκα, έτσι και αυτό στο Πεκίνο, αμφότερα είναι στην ουσία στανοζολόλη.

Τόσο η Δεβετζή όσο και οι υπόλοιποι εννιά αθλητές που βρίσκονται στη σχετική λίστα χάνουν το Ολυμπιακό τους μετάλλιο, ενώ ακυρώνονται οι προσπάθειες των υπόλοιπων έξι. Η μόνη που δεν χάνει ουσιαστικά τίποτα ήταν η Μάγια Μανέζα, αφού η αθλήτρια του Καζακστάν στην άρση βαρών δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Να τονίσουμε ότι Πηγή Δεβετζή μέσα από τον νομικό της εκπρόσωπο, κ. Δημητρακόπουλο, έχει τονίσει ότι θα κυνηγήσει την υπόθεση στο CAS.

Πέρα από την απόφαση η ΔΟΕ έδωσε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό της όπου υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης. Το δείγμα που τελικά βρέθηκε θετικό πάρθηκε από την αθλήτρια στις 12 Αυγούστου του 2008 κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Πεκίνο και πριν αγωνιστεί. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αγωνίστηκε στις 15 Αυγούστου στα προκριματικά του τριπλούν, στις 17 στον τελικό όπου και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και στη συνέχεια στις 19 του ίδιου μήνα στα προκριματικά του μήκους.

Στις 11 Ιουλίου 2016, μετά τον επανέλεγχο όλων των δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η αθλήτρια ενημερώθηκε ότι στην επανεξέταση που έγινε στο πρώτο από τα δύο δείγματα που είχαν παρθεί από εκείνη υπάρχουν υποψίες για παρουσία "στανοζολόλης". Σε αυτές τις περιπτώσεις το δεύτερο δείγμα που ανοίγεται εκείνη τη στιγμή χωρίζεται στα δύο ώστε να υπάρχουν περισσότερα στοιχεία. Μία εβδομάδα αργότερα η Δεβετζή ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί στο άνοιγμα και το διαχωρισμό του δεύτερου δείγματος της το οποίο έγινε στις 25 Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα βγήκαν στις 28/7 και στις 29 Ιουλίου η ΔΟΕ ενημέρωσε την αθλήτρια και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την ύπαρξη του θετικού δείγματος. Στις 3 Αυγούστου η Δεβετζή ενημέρωσε ότι δεν θέλει να γίνει εξέταση του δεύτερου δείγματος της τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα της και ζήτησε να της αποσταλούν όλα τα δεδομένα.

Στις 11 Αυγούστου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και του δεύτερου δείγματος το οποίο και εκείνο έδειξε ότι είχε γίνει χρήση στανοζολόλης. Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε ουσιαστικά η εκδίκαση της υπόθεσης με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο να εκπροσωπεί την αθλήτρια. Η Πηγή Δεβετζή ζήτησε αρχικά η ακροαματική διαδικασία να γίνει στην Αθήνα, αλλά τελικά έγινε μέσα από τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια οι δύο πλευρές αντάλλαξαν έγραφα που αφορούσαν τα δείγματα της αθλήτριας.

Το ερώτημα που τίθεται από το σκεπτικό της απόφασης αφορά το δικαίωμα της αθλήτριας να ασκήσει έφεση στο CAS. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σκεπτικό η Δεβετζή έχει χάσει το δικαίωμα έφεσης στο CAS για την απόφαση της IAAF.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δεβετζή είχε τιμωρηθεί μετά από επανεξέταση του δείγματος της από την Οζάκα το 2007 με διετή αποκλεισμό κάτι που ακύρωνε τα αποτελέσματα της από το 2007 μέχρι και το 2009. Η ΔΟΕ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση της IAAF την καλύπτει και δεν επιβάλει κάποια άλλη κύρωση στην Δεβετζή πέρα από την αφαίρεση του μεταλλίου της. Μένει να δούμε εάν αυτό σημαίνει ότι η Δεβετζή δεν έχει δικαίωμα έφεσης για την αφαίρεση του μεταλλίου της.

Αναλυτικά οι 16 αθλητές:

Βιτάλι Ραχίμοβ (Αζερμπαϊτζάν): Δεύτερη θέση στην κατηγορία 55-60κ στην ελληνορωμαϊκή πάλη

Χασάν Μπαρόεβ (Ρωσία): Δεύτερος στην κατηγορία +96 της ελληνορωμαϊκής πάλης

Ιρίνα Νεκρασόβα (Καζακστάν): Δεύτερη στην κατηγόρια 63κ. στην άρση βαρών

Καντζιμουράτ Ακκάεβ (Ρωσία): Τρίτος στα 94 κιλά στην άρση βαρών

Ναταλία Νταβιντόβα (Ουκρανία): Τρίτη στα 69 κιλά στην άρση βαρών

Χρυσοπηγή Δεβετζή (Ελλάδα): Τρίτη στο άλμα τριπλούν

Μαρίγια Γκραμποβέτσκαγια (Καζακστάν): Τρίτη θέση στα +75κ. στην άρση βαρών

Ντένις Γιουρτσένκο (Ουκρανία): Τρίτη στο επί κοντώ

Ντμίτρι Λαπίκοβ (Ρωσία): Τρίτη θέση στην κατηγορία 105κ. στην άρση βαρών 105κ.

Ασέτ Μαμπέτοβ (Καζακστάν): Τρίτος στην κατηγορία 84-96κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης

Έλενα Σλεσαρένκο (Ρωσία): Τέταρτη στο ύψος

Βλάντιμιρ Σέντοβ (Καζακστάν): Τέταρτη θέση στην κατηγορία 85κ. στην άρση βαρών

Ιρίνα Κουλέσα (Λευκορωσία): Τέταρτη στην κατηγορία 75κ. στην άρση βαρών

Βίτα Παλαμάρ (Ουκρανία): Πέμπτη στο ύψος

Νιζάμι Πασάιεβ (Αζερμπαϊτζάν): Πέμπτη θέση στην κατηγορία 94κ. στην άρση βαρών

Μάγια Μανέζα (Καζακστάν): Θα συμμετείχε στην κατηγορία 65κ. στην άρση βαρών, αλλά αποσύρθηκε λίγο πριν τον αγώνα

sport24.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα