Πρωταθλητής Ελλάδας ο Ολυμπιακός με την υπογραφή Σπανούλη!

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κατέκτησε το φετινό πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 82-81 του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι το οποίο κρίθηκε έπειτα από δύο παρατάσεις και αποτέλεσε το τέλος της μπασκετικής καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη. 

Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν για δεύτερη φορά στην έδρα των «πράσινων» στη σειρά των τελικών και με συνολικές νίκες 3-1 έφτασαν στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωτθλήματος Ελλάδας. Η αναμέτρηση που θα μείνει στην ιστορία των αγώνων των «αιωνίων» κρίθηκε όπως και ο δεύτερος τελικός, δηλαδή με τον Βασίλη Σπανούλη να σκοράρει buzzer beater τρίποντο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του αγώνα αποθέωσαν τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον ευχαρίστησαν για όσα προσέφερε στην τεράστια καριέρα του. 

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού που έκρινε την αναμέτρηση σταμάτησε στους 25 πόντους, έχοντας 6/10 στα τρίποντα. Από εκεί και πέρα, ακολούθησε ο Χάντερ με 14, ενώ 13 σημείωσε ο Μάντζαρης έχοντας ευστοχήσει στο τρίποντο με το οποίο ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση. 

Για τον Παναθηναϊκό 16 πέτυχε ο Παππάς, 15 ο Διαμαντίδης και ο Γκιστ, με τον Καλάθη να σκοράρει 12. 

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό και προηγήθηκε 8-0 με τρίποντα των Σπανούλη και Παπανικολάου και ακόμα ένα δίποντο του Παπανικολάου. Οι «πράσινοι» μείωσαν με τον Χαραλαμπόπουλο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με 13-2. Από το τρίποντο του Διαμαντίδη ο Παναθηναϊκός ανέκαμψε και μείωσε σε 15-13, με 9-2 επί μέρους σκορ που ολοκληρώθηκε με καλάθι του Γκιστ. Μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός κράτησε το προβάδισμα και προηγήθηκε με 19-16.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με έξι πόντους (22-16) με τρίποντο του Χάκετ, όμως οι γηπεδούχοι κατάφεραν γρήγορα να ισοφαρίσουν για πρώτη φορά σε 24-24 με εύστοχη προσπάθεια του Καλάθη, ενώ με κάρφωμα του Παπαγιάννη προηγήθηκαν 26-24 για πρώτη φορά στην αναμέτρηση. Λίγο πριν το φινάλε ο Μάντζαρης μείωσε σε 32-31 με εύστοχο τρίποντο, ενώ το πρώτο μισό ολοκληρώθηκε 35-31 με «βόμβα» του Αντώνη Φώτση. 

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που μπήκε πιο δυνατά. Αφού προσπέρασε αρχικά με τον Μάντζαρη (36-35) και τον Σπανούλη (39-37), ξέφυγε στο σκορ με 50-39 αναγκάζοντας τον Πεδουλάκη να καλέσει τάιμ άουτ. Η επαναφορά του Παναθηναϊκού είχε την σφραγίδα του Παππά. Ο γκαρντ του «τριφυλλιού» πέτυχε καλάθι και φάουλ, τρίποντο και βολές για να ισοφαρίσει σε 50-50, με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται στο 30’ 52-50 με φόλοου του Χάντερ. 

Ένα τρίποντο του Αγραβάνης στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκάλεπτου έφερε την ομάδα του Σφαιρόπουλου στο 55-52, ενώ ο Παναθηναϊκός μέχρι τα μισά της περιόδου ξέφυγε 60-55 με πρωταγωνιστές του Παππά και Καλάθη. Ο Αγραβάνης με 2:20 για το φινάλε πέτυχε τρίποντο με ταμπλό για το 63-62 υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ το ματς πήγε στην παράταση με τον Γκιστ να πετυχαίνει μία βολή. 

Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονταν κοντά στο σκορ στο πρώτο έξτρα πεντάλεπτο με τον Παναθηναϊκό να προηγείται και να δείχνει κοντά στη νίκη. Ο Διαμαντίδης στα 1:47’’ ευστόχησε σε τρίποντο και πέτυχε το (67-65), ενώ η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Σπανούλη (67-68), ο Καλάθης με τρίποντο κάνει το 70-68, ενώ ο Φώτσης με μία βολή πέτυχε το 71-68. Στην τελευταία φάση ο Χάκετ κέρδισε φάουλ και έχασε τις δύο βολές, όμως η μπάλα από το επιθετικό ριμπάουντ έφτασε στον Μάντζαρη που με τρίποντο ισοφάρισε και έστειλε το ματς σε δεύτερη παράταση. 

Οι «πράσινοι» στον επίλογο προηγήθηκαν 77-73 με πόντους του Γκιστ, ενώ λίγο αργότερα με τον Καλάθη το σκορ έφτασε στο 81-78. Στην επόμενη φάση ο Αγραβάνης έκανε την τάπα στον Καλάθη και ανάμεσα στους δύο προκλήθηκε ένταση. Έτσι, δέχθηκαν από μία τεχνική ποινή με 1:47 για το τέλος και ο Καλάθης αποβλήθηκε, καθώς συμπλήρωσε τα πέντε φάουλ. Με το σκορ στο 81-79 υπέρ των «πράσινων» οι δύο αντίπαλοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες για σκοράρισμα και το ματς κρίθηκε στην τελευταία επίθεση. Ο Σπανούλης με αντίπαλο τον Διαμαντίδη σηκώθηκε έξω από την γραμμή του τριπόντου στα 1,9’’ πριν το τέλος και σκόραρε, διαμορφώνοντας το τελικό 82-81 που χάρισε στους Πειραιώτες το πρωτάθλημα. 















Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63, 71-71 (1η παρ.), 81-82 (2η παρ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χέινς, Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα, Παππάς 16, Φελντέιν 5, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 15, Καλάθης 12, Παπαγιάννης 7, Ουίλιαμς 1, Χάντερ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 14, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 25, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ 2, Αγραβάνης 8, Μάντζαρης 13, Ουόρικ, Χάκετ 4, Λοτζέσκι, Παπανικολάου 13, Αθηναίου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα