Σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει! Παρέμβαση δικαιοσύνης για τα συνθήματα

Οι γείτονες προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικά Euro, ωστόσο τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών στην πόλη Μπουγιάνοβατς προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Βράνιε στη νότια Σερβία διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την προκλητική συμπεριφορά πολιτών αλβανικής εθνότητας που πανηγύρισαν, την Κυριακή το βράδυ, στην πόλη Μπουγιάνοβατς, την πρόκριση της Αλβανίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Όπως ανακοινώθηκε, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον κάθε υπευθύνου για "διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους". μετά από τη δημοσίευση στο διαδίκτυο βίντεο υλικού, όπου οι συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης Μπουγιάνοβατς φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων και τραγουδούν, στη σερβική γλώσσα, το σύνθημα "Σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει".

Την Κυριακή το βράδυ μετά τη νίκη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλβανίας επί της Αρμενίας με την οποία εξασφάλισε την πρόκριση στο πανευρωπαϊκό του 2016 χιλιάδες κάτοικοι του Μπουγιάνοβατς βγήκαν για να πανηγυρίσουν κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των Σέρβων.

Η αστυνομία στο Μπουγιάνοβατς έλαβε εντολή να διερευνήσει αν πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια και να συλλάβει όσους παρακίνησαν την ακραία συμπεριφορά του πλήθους καθώς οι πανηγυρισμοί προκάλεσαν φόβο στους Σέρβους κατοίκους της πόλης ενώ την ανησυχία τους ενέτεινε το γεγονός ότι στους δρόμους της πόλης δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Η πόλη Μπουγιάνοβατς μαζί με την πόλη Πρέσεβο αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους θύλακες στη νότια Σερβία όπου ο Αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Το συγκεκριμένο σύνθημα, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, είναι μία παραλλαγή του σερβικού συνθήματος που φώναζαν κατά των Αλβανών, οι Σέρβοι οπαδοί στον αγώνα με την εθνική Αλβανίας, τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο αγώνας διακόπηκε εξαιτίας της εμφάνισης τηλεχειριζόμενου ελικοπτέρου (drone) από το οποίο κρεμόταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα