Eurobasket 2013: Ελλάδα - Κροατία τελικό 88 - 92

Η Εθνική  έπεσε ηρωικά στην δεύτερη παράταση του αγώνα με αντίπαλο την Κροατία (92-88) και αποκλείστηκε από την πρώτη οκτάδα του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας.

Η «επίσημη αγαπημένη» πάλεψε, τα έδωσε όλα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την Εθνική, που «πλήρωσε» κυρίως τις δύο ήττες από Φινλανδία και Ιταλία στο Κόπερ στην πρώτη φάση.

Η Εθνική για να είχε ελπίδες πρόκρισης έπρεπε να νικήσει απόψε και στην συνέχεια η Ιταλία να επικρατήσει της Ισπανίας και η Σλοβενία της Φινλανδίας. Η πρώτη προϋπόθεση, όμως, δεν εκπληρώθηκε και η ελληνική ομάδα είναι εκτός της συνέχειας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Από την άλλη, η Κροατία πανηγύρισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον ΣΤ’ όμιλο και στα προημιτελικά θα βρεθεί απέναντι στην Ουκρανία.

To παιχνίδι

Στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες δεν φόρτσαραν ιδιαίτερα. Η Εθνική με οδηγούς στην άμυνα και την επίθεση τους Μπουρούση και Μπράμος έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +1 (17-16). Να σημειωθεί ότι η Κροατία έτρεξε μίνι-σερί 6-0 και κατάφερε να προηγηθεί 11-7 στα μισά της περιόδου.

Στην δεύτερη περίοδο η Ελλάδα έτρεξε επί μέρους σκορ 11-2 και ξέφυγε στο σκορ με πέντε πόντους διαφορά (32-27), χάρη στο τρίποντο του Καϊμακόγλου και ένα λέι απ του Βασίλη Σπανούλη. Παρά το γεγονός ότι οι παίκτες του Ρέπεσα έφτασαν γρήγορα στα πέντε φάουλ, η Εθνική δεν εκμεταλλεύτηκε τις βολές και έτσι η Κροατία πήγε στα αποδυτήρια με βραχεία κεφαλή 36-34.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Ελλάδα έκανε πολύ κακό ξεκίνημα. Η Κροατία με επί μέρους σκορ 10-2 και πρωταγωνιστή τον Τόμιτς έφτασε να προηγείται 46-41, ενώ η Ελλάδα προσπέρασε στο 50-49, με τον Ζήση να ευστοχεί στη μία από τις δύο βολές που προήλθαν από την πρώτη τεχνική ποινή, που δόθηκε κατά αντιπάλου της Εθνικής στο τουρνουά.

Στον επίλογο οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ. Οι Κροάτες ξέφυγαν τρεις πόντους 70-67, όμως ο Ζήσης στην τελευταία ελληνική επίθεση είχε «κρύο» αίμα και με «βόμβα» τριών πόντων ισοφάρισε σε 70-70. Οι Κροάτες με 9,8’’ να απομένουν προσπάθησαν να κερδίσουν το παιχνίδι, ωστόσο ο Ρόκο Λένι Ούκιτς αστόχησε στο τέλος σε προσπάθεια τριών πόντων.

Στην πρώτη παράταση ο Βασίλης Σπανούλης βγήκε νοκ-άουτ με πέντε φάουλ, με το σκορ στο 72-72 και κάτι παραπάνω από τρία λεπτά για την ολοκλήρωση του αγώνα. Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Καϊμακόγλου με πέντε πόντους και ο Ζήσης με άλλους δύο έφεραν την Ελλάδας στο 77-77. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία επίθεση ο Ζήσης έγινε ο μοιραίος παίκτης, αφού αστόχησε στο τελευταίο λέι απ με αποτέλεσμα το ματς να οδηγηθεί σε δεύτερη παράταση!

Στο… έκτο μέρος του αγώνα η Κροατία με ηγέτη τον Μπογκντάνοβιτς πήρε… αέρα επτά πόντων και έδειξε πως έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Τελικά η… επτάψυχη επίσημη αγαπημένη ισοφάρισε 86-86. Σε αυτό το σημείο η «χρβατσκα» πήρε προβάδισμα τεσσάρων πόντων, καθώς ο Ζησής αστόχησε σε νέο λέι απ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη… ρουλέτα των βολών. Η Κροατία με μεγαλύτερη ψυχραιμία και momentum με το μέρος της έφτασε στη νίκη με το τελικό 92-88.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 36-34, 51-50, 70-70, 77-77, 92-88.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 16/9

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ

Κροατία-Ελλάδα 92-88
Ιταλία-Ισπανία 18.45 OTE ΤV 3 HD
Φινλανδία-Σλοβενία 22.00 OTE ΤV 3 HD

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Κροατία 4-1
2. Σλοβενία 3-1*
3. Ιταλία 2-2*
4. Ισπανία 2-2
5. Ελλάδα 2-3
6. Φινλανδία 1-3

Δείτε live τον αγώνα στο pamesports.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα