Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ετών 15, νεκρός από σφαίρες αστυνομικών

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 ετών. Γιος διευθυντή της ΕΑΒ και ιδιοκτήτριας κοσμηματοπωλείου στην οδό Βουκουρεστίου, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος 15 ετών, ζούσε με τη μητέρα, τη γιαγιά και την κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του.

Η μητέρα του Αλέξανδρου διατηρεί κοσμηματοπωλείο στη Βουκουρεστίου, ενώ ο πατέρας ζει σε άλλη περιοχή της Αττικής.

Οι φίλοι του Αλέξανδρου λένε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ήταν ένα παιδί με τα ενδιαφέροντα των συνομήλικών του και πολλές από τις παρέες του ήταν από το ιδιωτικό σχολείο των Βορείων προαστίων όπου φοιτούσε.

Αυτό που όλοι ονομάζουμε «διαλυμένη οικογένεια», στην περίπτωση του Αλέξανδρου δεν ισχύει. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε φαίνεται ότι προέρχονται από μια δεμένη οικογένεια και ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.

«Ήταν πολύ ήσυχο παιδί. Δεν είχε σχέση με αναρχικούς και Εξάρχεια. Η παρέα μας συχνάζει άλλωστε στο Ψυχικό. Έχει δυο κολλητούς φίλους, συμμαθητές από το προηγούμενο σχολείο, με τους οποίους έκανε πολλή παρέα. Ο Αλέξης ήταν σοβαρό παιδί και δεν ανοιγόταν εύκολα».

Συμμαθητές του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό. «Ο Αλέξανδρος πιστεύουμε ότι βρέθηκε σε λάθος στιγμή, σε λάθος μέρος. Είναι τρομερό και απίστευτο αυτό που συνέβη», λένε στα «ΝΕΑ» οι παλιές του συμμαθήτριες Άννα και Αμαρυλλίς, οι οποίες γνώριζαν καλά τόσο το άτυχο παιδί όσο και τη μεγαλύτερη αδελφή του.

Ακούστε το τραγούδι για τον Αλέξανδρο: "Όμορφη πόλη

Η κηδεία του 15χρονου Αλέξη. Καλό ταξίδι !

"Αντίο φίλε! Καλό σου ταξίδι Αλέξη"

"Καλό ταξίδι πρίγκιπα μου"

Ποιός ήταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

Κλειστές πόρτες
Οι πόρτες στο διαμέρισμα της οικογένειας στον πρώτο όροφο πολυτελούς τετραώροφου συγκροτήματος στο Παλαιό Ψυχικό ήταν κλειστές. Μια γνωστή της οικογένειας βγήκε κάποια στιγμή από το διαμέρισμα, είπε ότι η οικογένεια δεν επιθυμεί να δηλώσει τίποτα για την τραγωδία και παρακάλεσε τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν. Στο σπίτι βρίσκονταν μαζί με άλλους συγγενείς η γιαγιά και η μεγαλύτερη αδελφή του 15χρονου Αλέξη.

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι η αδελφή του, ενώ η μητέρα του έχει υποστεί σοκ και βρίσκεται από προχθές το βράδυ, όταν ειδοποιήθηκε για τη δολοφονία, στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ο πατέρας του είναι στέ λεχος σε υποκατάστημα τράπεζας και η μητέρα του διατηρεί κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

«Πιο σοβαρός»
Μέχρι πέρυσι ο Αλέξης και η μεγαλύτερη αδελφή του φοιτούσαν στη Σχολή Μωραΐτη, αλλά τον τελευταίο χρόνο επειδή η επίδοσή του στα μαθήματα ήταν μέτρια άλλαξε σχολείο και πήγε σε άλλο στη Σταμάτα. «Η συμπεριφορά του Αλέξη είχε αλλάξει κάπως τον τελευταίο χρόνο, όταν έφυγε από το σχολείο», λένε παλιοί συμμαθητές του από τη Σχολή Μωραΐτη. «Άρχισε να γίνεται πιο σοβαρός, πιο υπεύθυνος, λιγότερο παιδί», λένε. «Έμεινε όμως με τους κολλητούς του και συνέχισε να συχνάζει στο Παλαιό Ψυχικό. Εμείς δεν πηγαίνουμε στα Εξάρχεια, αλλά ούτε ο Αλέξης είχε εκδηλώσει ποτέ στην παρέα μας ιδέες περί του αντιεξουσιαστικού χώρου. Φαινόταν ότι είχε προοδευτικές ιδέες, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει να πω ότι ήταν ώριμο παιδί, αν και δεν ανοιγόταν εύκολα, παρά μόνο στους δύο κολλητούς του».

Ο μαθητής της πρώτης τάξης του λυκείου αγαπούσε το μπάσκετ και έπαιζε σε ομάδα του Παλαιού Ψυχικού. «Ο Αλέξης δεν σύχναζε στα Εξάρχεια. Ίσως κάποιος άλλος γνωστός του να γνωριζόταν με παιδιά από αυτή την περιοχή και να βρέθηκε εκεί τυχαία. Σε λάθος στιγμή, σε λάθος μέρος».

Ακούστε περισσότερα στο zougla.gr

Το μήνυμα της οικογένειας μέσω της zougla.gr

Στο σπίτι του νεκρού 15χρονου αγοριού, έχει πέσει βαρύ πένθος. Το μήνυμα της οικογένειας μεταφέρει μέσω της zougla.gr η θεία του: «Να αφήσετε την οικογένεια στην απόλυτη ηρεμία. Ο σεβασμός στον άνθρωπο είναι πάνω απ’ όλα».

Λίγες ώρες μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου,  φίλοι του από τον διαδικτυακό τόπο Facebook, έφτιαξαν ένα γκρούπ με τίτλο «ALEXANDROS GRIGOROPOULOS (R.I.P.) (αναπαύσου εν ειρήνη)».

Παράλληλα, παρακινεί τους επισκέπτες στο γκρουπ να συμμετέχουν «όλοι στην πορεία για τη δολοφονία του 15χρονου».

 

 

Τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων ετών ξέσπασαν στην Αθήνα μετά το θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου από σφαίρες ειδικού φρουρού, λίγο μετά τις εννέα χθες το βράδυ, στα Εξάρχεια.

Ο θάνατος του παιδιού διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε με ασθενοφόρο.

Παρά τους ισχυρισμούς των δύο ειδικών φρουρών που ήταν πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Εξαρχείων ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και ξύλα από ομάδα 25- 30 αντιεξουσιαστών και αμυνόμενοι έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και πυροβόλησαν, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι του συμβάντος είχε προηγηθεί λεκτικός διαπληκτισμός με παρέα νεαρών που καθόταν σε καφετέρια.

Οι δύο ειδικοί φρουροί στάθμευσαν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο κοντά στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη Χ. Τρικούπη, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψαν πεζή στο σημείο όπου είχαν διαπληκτισθεί με τους νεαρούς.

Όταν κάποιοι εκσφενδόνισαν μπουκάλια μπύρας προς το μέρος τους έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα και ο ένας πυροβόλησε. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στο έδαφος

 

, ωστόσο τον διαψεύδει το γεγονός ότι ο άτυχος 15χρονος έχει τραύματα στο στήθος και την κοιλιά.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι σήκωσε το όπλο του και σημάδεψε.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Στην Αθήνα είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, την Ακαδημίας, τη Σόλωνος, την Ερμού- όπου μεγάλος αριθμός καταστημάτων πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν. Επεισόδια έγιναν και στο Μοναστηράκι, ενώ οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου παρέμεναν κλειστοί όλη τη νύχτα.

Επτά άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Υπό κατάληψη τελούν το Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η Νομική Σχολή.

Δηλώσεις Παυλόπουλου

 


Ερευνα σε βάθος για τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος- Ανδρέας Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια καθώς και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε παράλληλα την οδύνη της κυβέρνησης για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου παιδιού. Αναφερόμενος στα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, τα Χανιά, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι «καμία αγανάκτηση, όσο και αν ιδεολογικά είναι θεμελιωμένη, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοια είδους φαινόμενα». Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της αμυνόμενη, χωρίς να θίξει τα δικαιώματα κανενός, πρόσθεσε.

 

Παραιτήσεις Παυλόπουλου-Χηνοφώτη

Σημειώνεται ότι ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από των πρωθυπουργό.

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αποχώρησε από εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στη ΝΟΔΕ Σερρών.

Στη δήλωση που έκανε εξέφρασε την οδύνη του δεσμεύτηκε για απόδοση ευθυνών: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού».

»Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα».

»Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό, το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη, όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της».

 


Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου νεαροί αντιεξουσιαστές στη διάρκεια πορείας έσπασαν καταστήματα και έσπασαν αυτοκίνητα, ενώ επιτέθηκαν και έκαψαν περιπολικά σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Στα Γιάννενα νεαροί προκάλεσαν εκταταμένες ζημιές στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης και έκαψαν περιπολικά, ενώ έγιναν σχεδόν ολονύχτιες μάχες στα στενά του κέντρου της πόλης.

Επεισόδια έγιναν επίσης σε Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Ιεράπετρα και άλλες πόλεις.

Αυτή την ώρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται στο κέντρο της Αθήκας και σε πολλές ακόμα πόλεις της Ελλάδας.

Ο θάνατος του 15χρονου Αλέξανδρου- Ανδρέα Γρηγορόπουλου και τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν είναι μεταξύ των πρώτων ειδήσεων που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, που παίρνει αποστάσεις από τους «ισχυρισμούς» των δύο αστυνομικών, τα γεγονότα που κατέληξαν στον φόνο του εφήβου εξελίχθηκαν ως εξής:

«Περιπολικό αυτοκίνητο του Αστυν. Τμήματος Εξαρχείων στο οποίο επέβαιναν δύο (2) Ειδικοί Φρουροί δέχθηκε επίθεση στη συμβολή Χ.Τρικούπη και Ναυαρίνου, με ρίψη αντικειμένων από τριάντα (30) άτομα περίπου. Μετά την αρχική επίθεση, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της οδού Χ. Τρικούπη (πλησίον αστυνομικής δύναμης) και κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για την σύλληψή τους.

»Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των Ειδικών Φρουρών, επιτέθηκαν εκ νέου στους δύο Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι αντέδρασαν: ο μεν ένας δια ρίψεως χειροβομβίδας κρότου – λάμψεως, ο δε άλλος με χρήση του υπηρεσιακού του όπλου πυροβολώντας τρεις φορές, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός».

 


Συλλυπητήρια από Παπούλια και Καραμανλή

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του 15χρονου, που έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια, από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος κάνει λόγο για τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στην οικογένεια και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιείκια στην απόδοση ευθυνών.

Στο τηλεγράφημά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει τα εξής: «Σας εκφράζω την πιο βαθιά μου οδύνη για την απώλεια του γιού σας. Ο θάνατός του υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους-δικαίου. Εύχομαι να είναι το τελευταίο και είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα καταλογιστούν στους υπαίτιους».

Στη συλλυπητήρια επιστολή του πρωθυπουργού προς τη μητέρα και τον πατέρα του αδικοχαμένου 15χρονου αναφέρεται: «Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες, παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του γιου σας. Όπως όλοι οι Έλληνες, νιώθω βαθιά οδύνη. Γνωρίζω ότι τίποτα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να απαλύνει τον πόνο σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καμιά επιείκεια δεν πρόκειται να υπάρξει στην απόδοση των ευθυνών. Η πολιτεία όπως οφείλει, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η χθεσινή τραγωδία να μην επαναληφθεί».

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανέφερε για το συμβάν: «Για την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου λυπούμαστε και συλλυπούμαστε την οικογένειά του. Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όπου ανήκουν. Το τραγικό συμβάν είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερη σημασία η κοινωνία να δείξει ψυχραιμία για να μην φθάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι ανάγκη γίνονται σεβαστοί οι νόμοι από όλους».

Καταδίκη από τα κόμματα

Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο π

 

ροκάλεσε ο θάνατος 16χρονου από τις σφαίρες ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου. Ανάληψη ευθύνης από την ηγεσία της αστυνομίας ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη στάση της αστυνομίας και επισημαίνει ότι οι ευθύνες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας είναι μεγάλες και πρέπει να τις αναλάβουν στο ακέραιο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα επεισόδια και μόλις έχει στοιχεία στη διάθεσή του θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου παιδιού από αστυνομικό στα Εξάρχεια. Είναι μεγάλες και αυτονόητες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικότερα για το κλίμα που καλλιεργ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα