Στοιχεία για μία δολοφονία 21 χρόνια μετά!

Δεκάδες τα αναπάντητα ερωτήματα για τη δολοφονία του κοινοτάρχη των Πηγαϊδακίων Γιάννη Κουτσάκη πριν από 21 χρόνια. Σήμερα και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στα Ζωνιανά οι Αρχές αλλά και οι συγγενείς του κοινοτάρχη αναζητούν τα αίτια της δολοφονίας η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη. «Πρέπει επιτέλους να μάθουμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή. Ο πατέρας μου ήταν ένας δραστήριος άνθρωπος. Ακούγονται πολλά. Νομίζω ότι 21 χρόνια είναι αρκετά.

Δικαιούμαστε να μάθουμε την αλήθεια». Η κυρία Ελένη Κουτσάκη όταν έγινε η δολοφονία του πατέρα της ήταν 14 χρόνων. Σήμερα μιλώντας στον ΕΤ, 21 χρόνια μετά, ζητά να μάθει την αλήθεια. «Οσο και αν ψάξαμε και εγώ και η αδελφή μου, αλλά και η μητέρα μου, άκρη δεν βρήκαμε. Απλώς ακούγαμε για μια περίεργη δολοφονία».

Μετά την «έκρηξη των Ζωνιανών» το θέμα της δολοφονίας του Γιάννη Κουτσάκη ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι «η υπόθεση μπήκε στο αρχείο χωρίς να ερευνηθούν όλες οι παράμετροι».

Είκοσι ένα χρόνια μετά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τη δολοφονία και για τις «κόντρες» που είχε τότε η Κοινότητα Πηγαϊδακίων με γνωστή εταιρία στην περιοχή για το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης στους Καλούς Λιμένες.

Εξαιτίας αυτής της διαφωνίας μέχρι σήμερα δεκάδες κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχείς δικαστικές διαμάχες με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της έκτασης. Ο πρόεδρος της κοινότητας τότε είχε πάρει το μέρος των κατοίκων, αλλά δολοφονήθηκε χωρίς να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Οπως αποκάλυψαν στον ΕΤ οι κ. Νίκος Σφακιανάκης και Μανώλης Μουλαδάκης, οι οποίοι εκείνοι την περίοδο -το 1986- ήταν κοινοτικοί σύμβουλοι, ο Κουτσάκης θα πήγαινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το Πάσχα (δολοφονήθηκε στις 28 Απριλίου 1986, Μεγάλη Δευτέρα) προκειμένου να ερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης 6.000 στρεμμάτων η οποία λέγεται ότι ανήκε στην Ιερά Μονή Οδηγήτριας, που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών των Καλών Λιμένων και του Λίσταρου.

Το ταξίδι του κοινοτάρχη δεν έγινε ποτέ αφού δολοφονήθηκε -σύμφωνα με ανώτατο δικαστικό λειτουργό ο οποίος τότε είχε ασχοληθεί με την υπόθεση – από «αρειμάνιους τύπους οι οποίοι ενεργούσαν για λογαριασμό τρίτου».

Οπως αποκάλυψε στον ΕΤ ο πατέρας του κοινοτάρχη Μανώλης Κουτσάκης, δύο μήνες μετά τη δολοφονία του γιου του έλαβε ένα γράμμα το οποίο είχε ταχυδρομηθεί από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο οποίο άγνωστοι είχαν βάλει τρεις φωτογραφίες από το σημείο της δολοφονίας. «Το γράμμα το πήγα εγώ στον πατέρα του. Το άνοιξα ο ίδιος και είδα ότι είχε τρεις φωτογραφίες. Μάλιστα του είπα να μην τις πιάσει μήπως και είχαν πάνω δακτυλικά αποτυπώματα. Τελικά οι φωτογραφίες είχαν τη μαρμάρινη πλάκα που είχε τοποθετηθεί στο σημείο της δολοφονίας. Το περίεργο ήταν ότι το γράμμα είχε ταχυδρομηθεί από την Αίγυπτο», λέει στον ΕΤ ο ταχυδρόμος κ. Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Το θέμα της δολοφονίας του Κουτσάκη είχε απασχολήσει και την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως πριν από τρία χρόνια.

Τότε και με αφορμή όσα ακούγονταν για παράνομες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου κάποιοι με ανώνυμα τηλεφωνήματα ζητούσαν να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση της δολοφονίας του 32χρονου κοινοτάρχη.

Η δολοφονία απασχόλησε για λίγο και τη δίκη της 17 Νοέμβρη πέρυσι το Μάρτιο, όταν κατέθετε σε βάρος των τρομοκρατών ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Ο κ. Βαρδινογιάννης γυρνώντας σε κάποια στιγμή της δίκης προς τον Κουφοντίνα του είπε: «Δεν είχες το θάρρος να ‘ρθεις μόνος σαν άντρας. Το κάνατε σαν τις π…».

Η φράση του κ. Βαρδινογιάννη προκάλεσε αναταραχή στην αίθουσα αλλά και την αντίδραση του Κουφοντίνα: «Τα λες αυτά όταν έρχεσαι με τους μπράβους σου. Αυτούς έστειλες για να δολοφονήσεις τον κοινοτάρχη των Καλών Λιμένων Γιάννη Κουτσάκη που σου αντιστάθηκε;».

Σήμερα, 21 χρόνια μετά, η υπόθεση απασχολεί εκ νέου τις αρχές αλλά και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και βεβαίως τους κατοίκους και τους συγγενείς οι οποίοι ζητούν να ξανανοίξει ο φάκελος της δολοφονίας.

e-tipos 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα